Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ…

Φέτος συμπληρώνονται 19 χρόνια παρουσίας της ΕΑΑΚ στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η ΕΑΑΚ γεννήθηκε στην φωτιά του εκπαιδευτικού κινήματος 1990-1991, όταν πολλά ανεξάρτητα αριστερά σχήματα ενώθηκαν και σχημάτισαν έτσι ένα πρωτοπόρο αριστερό μέτωπο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κύτταρα της ΕΑΑΚ είναι τα σχήματα της, που δραστηριοποιούνται στην κάθε σχολή και αποτελούν ένα ευρύ πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων. Στην ΕΑΑΚ δεν υπάρχουν πεφωτισμένοι ηγέτες ούτε και ιεραρχία, τα μέλη της είναι ισότιμα και τα σχήματα ανοιχτά. Η δομή αυτή της ΕΑΑΚ την καθιστά φορέα που παράγει πολιτική από κάτω και από αριστερά, ανεξάρτητα από γραφεία και καθοδήγηση.

Από την ίδρυσή της η ΕΑΑΚ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα εκπαιδευτικά κινήματα που ακολούθησαν καλώντας τους φοιτητές να μην αφήνουν το μέλλον και τα συμφέροντα τους στα χέρια καμιάς κυβέρνησης και κανενός φοιτητοπατέρα.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ…

Ψήφος στην ΕΑΑΚ σημαίνει να κατέβει η εξουσία του ΔΣ στα χέρια των φοιτητών. Οι θέσεις στο ΔΣ δεν είναι για εμάς μια προνομιακή θέση από όπου κάποιοι θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, ούτε ένας τρόπος να έχουμε επαφές με καθηγητές και πρυτάνεις. Η πάγια θέση μας είναι ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ωστόσο οι εκλογές είναι για εμάς μια μάχη την οποία δίνουμε και παλεύουμε να πολιτικοποιήσουμε. Η συμμετοχή μας στις εκλογές δεν καθαγιάζει το ΔΣ, καθώς κινούμαστε πάντα εναντίον της αστικής τακτικής που θέλει τους λίγους να αποφασίζουν για τους πολλούς. Η θέση μας για το ΔΣ συνοψίζεται στο τρίπτυχο ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ.

ΕΝΤΟΣ για την διασφάλιση της διαφάνειας, τον έλεγχο των διαδικασιών και την ενημέρωση του φοιτητικού συλλόγου για τις αποφάσεις του ΔΣ.

ΕΚΤΟΣ γιατί οι θέσεις μας στο ΔΣ δεν είναι προσωποπαγείς και κινούμαστε με εντελώς διαφορετική λογική.

ΕΝΑΝΤΙΟΝ γιατί παλεύουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται στις γενικές συνελεύσεις από το σύνολο του φοιτητικού συλλόγου και μαχόμαστε να ανατρέψουμε και εκ των ένδον τέτοιους αστικούς θεσμούς.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ, ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙ-ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

* Έναν άλλο τρόπο άσκησης της πολιτικής, από τα κάτω και από αριστερά. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από όλους συλλογικά, μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες όπως οι γενικές συνελεύσεις, και όχι από τα 9 άτομα του ΔΣ.
* Έναν πολιτικό λόγο ανατρεπτικό, αριστερό και βαθύ, όχι συντηρητικό και κοντόφθαλμο. Δεν εθελοτυφλούμε στο γεγονός ότι η εκπαίδευση και η εργασία αναδιαρθρώνονται παράλληλα με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γι’ αυτό το λόγο ΔΕΝ πολεμάμε το κάθε ζήτημα ξεχωριστά, αλλά διαμορφώνουμε ένα συνολικό πλαίσιο πάλης και βλέπουμε το συνολικό πολιτικό σκηνικό. Παρεμβαίνουμε συνολικά χωρίς να περιοριζόμαστε μόνο σε φοιτητικά ζητήματα, ενώ διαμορφώνουμε κοινά αιτήματα πάλης με τους εργαζόμενους χωρίς να κλεινόμαστε στα τείχη του πανεπιστημίου. Η φιλοδοξία μας δεν είναι να γίνουμε διαχειριστές του υπάρχοντος. Παλεύουμε να φτιάξουμε μια άλλη πραγματικότητα δομημένη σύμφωνα με τις ανάγκες και τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων.
* Ενεργοποίηση σε κοινωνικά ζητήματα, γιατί δεν είμαστε μόνο φοιτητές αλλά και μελλοντικοί εργαζόμενοι και πρέπει να έχουμε λόγο σε κάθε ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία.

Κόντρα στον φοιτητικό συνδικαλισμό των σημειώσεων, των πάρτυ και των δημοσίων σχέσεων.

Κόντρα στη λογική της ανάθεσης της προάσπισης των δικαιωμάτων μας από πεφωτισμένους φοιτητοπατέρες. Κόντρα στην καθεστωτική αριστερά της κομματικής πειθαρχίας, του δογματισμού και της συκοφάντησης των αγώνων.

Παλεύουμε για:

Φοιτητικό συνδικαλισμό από τα κάτω και από τα αριστερά.

Ανεξάρτητο, μαζικό, ριζοσπαστικό κίνημα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.