Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Ποιοι είμαστε;

Όπως θα διαβάσετε και στο τέλος αυτού του κειμένου, αν αποφασίσετε να φτάσετε ποτέ μέχρι το τέλος του, πράγμα το οποίο σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα θα δείτε φαρδιά πλατιά την υπογραφή ΕΑΑΚ. Τα αρχικά ΕΑΑΚ σημαίνουν Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση. Η ΕΑΑΚ είναι μια αριστερή πολιτική δύναμη που γεννήθηκε το 1990 στον πανεπιστημιακό χώρο, όταν ανεξάρτητα αριστερά σχήματα από όλη την Ελλάδα ενώθηκαν και συντονίστηκαν μέσα στην φωτιά ενός εκπαιδευτικού κινήματος, παρόμοιου με αυτό που δυο χρόνια τώρα σημαδεύει την εκπαίδευση. Έχει Πανελλαδικές συναντήσεις, αλλά και συναντήσεις ανά πόλεις, οι οποίες έχουν σκοπό την όλο και βαθύτερη συζήτηση και σύνθεση απόψεων μεταξύ των σχημάτων και των αγωνιστών και τη χάραξη κοινής τακτικής για όλα τα μέτωπα που ανοίγονται σε όλο το πανεπιστήμιο (π.χ. φοιτητική μέριμνα, νομοσχέδια για την Παιδεία ή την εργασία, αντιπολεμικό κίνημα).

Η Ε.Α.Α.Κ. είναι ένα πετυχημένο πείραμα της ανεξάρτητης Αριστεράς. Έχει καταφέρει να συσπειρώσει δυνάμεις και αγωνιστές της ανεξάρτητης Αριστεράς που καμία άλλη φοιτητική παράταξη δεν κατάφερε ποτέ. Είναι πεδίο διαλόγου και ενωτικής δράσης για πολλές διαφορετικές απόψεις και συλλογικότητες.

Τα κύτταρα της ΕΑΑΚ είναι τα σχήματα της, που δραστηριοποιούνται στην κάθε σχολή, ή τμήμα ΤΕΙ. Στην Μοριακή Βιολογία και Γενετική δραστηριοποιείται το σχήμα ΕΑΑΚ Εντροπία. Ανεξάρτητα από τις άλλες παρατάξεις, η ΕΑΑΚ δεν ακολουθεί την γραμμή που της καθορίζουν κεντρικά γραφεία αλλά η δράση της αποτελεί συνάρτηση και καθορίζεται από τα άτομα που απαρτίζουν τα σχήματα της. Οι θέσεις του κάθε σχήματος καθορίζονται από τα μέλη του σε τακτές συναντήσεις (σχήματα), όπου συζητούνται τρέχοντα ή μη ζητήματα.

Η λογική μας αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μοτίβα της τυφλής υποταγής στην κοινή γραμμή που ορίζει το η ελίτ του κόμματος, τάση η οποία εμφανίζεται στις κυβερνητικές παρατάξεις (ΔΑΠ-ΝΔ, ΠΑΣΠ-ΠΑΣΟΚ) ακόμα και στην παραδοσιακή αριστερά (ΠΚΣ-ΚΚΕ).

Ο δρόμος που ακολουθεί η ΕΑΑΚ είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις. Η ΕΑΑΚ δεν σας καλεί να αφήσετε τα συμφέροντα σας, τις σπουδές σας, τη ζωή σας έρμαιο στα χέρια του δικού της φοιτητοπατέρα, που θα τα διαχειρίζεται σύμφωνα με όσα του υπαγορεύει το κεντρικό του γραφείο. Αντίθετα η ΕΑΑΚ σας καλεί να υπερασπίζεστε τα κεκτημένα και όλα όσα σας στερούνε εκπροσωπώντας οι ίδιοι τον εαυτό σας, ενωμένοι με τους συναδέλφους σας, χωρίς να παραδίνεστε στη λογική του βολέματος και στην έτοιμη τροφή.

Επιλέγουμε να είμαστε...

  • Ανεξάρτητοι από κράτος και κομματικούς μηχανισμούς επειδή πιστεύουμε ότι η διαμόρφωση της πολιτικής άποψης πρέπει να αφορά κατ’ αρχάς τον κόσμο που τον επηρεάζει.
  • Ριζοσπαστικοί γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής πρακτικής (ρήξεων με κατεστημένες ιδεολογίες, με βολέματα και με αδιαφορία).
  • Αριστεροί γιατί απέναντι στη λογική του ατομισμού απαντάμε - προβάλουμε τη συλλογικότητα και τη συλλογική δράση, γιατί βλέπουμε τη δυνατότητα μιας άλλης κοινωνικής ζωής που να στηρίζεται στην ισότητα και στην ελευθερία
  • όλοι οι φοιτητές είναι ισότιμοι.
  • Είμαστε αντίθετοι σε κάθε λογική αντιπροσώπευσης. Όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις.
  • Παλεύουμε για την εργασιακή μας προοπτική απ’ τη σκοπιά της ενότητας των συμφερόντων της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, αντίθετα με συντεχνίες.
  • Συνεχίζουμε έχοντας επίγνωση της δύναμής μας, με τα μάτια ανοιχτά σε ιδέες και κινήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: