Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ + ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ = 500 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Συνάδελφοι, ως σχήμα έχουμε από την τελευταία Γενική Συνέλευση ακόμα ανοίξει στο σύλλογο τα θέματα της Υγείας και της εργασιακής μας προοπτικής.

Κοινή διαπίστωση όλων των πολιτικών φορέων είναι ότι το ΕΣΥ αιμορραγεί. Ήδη από τον αρχικό σχεδιασμό του το 1985 έχει υπολογιστεί ότι εκκρεμούν περίπου 3000 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένου και ειδικευόμενου προσωπικού. Οι εγκληματικές όμως κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια την πολιτική της υποστελέχωσής του με αποτέλεσμα σήμερα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας από το 85 έχει αυξηθεί κατά 3 εκατ. τουλάχιστον, να διαπιστώνεται έλλειψη 10000 θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Βλέπουμε λοιπόν τους αρχικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί υπερπληθώρας γιατρών να καταρρέουν. Εκτός του ότι καθημερινά νιώθουμε στο πετσί μας αυτήν την “υπερπληθώρα” περιμένοντας αρκετές ώρες στην ουρά μέχρι ο κατάκοπος γιατρός να μας εξυπηρετήσει, ακόμα και το ίδιο το υπουργείο πλέον αυτοαναιρείται παραδεχόμενο την ανάγκη 5000 προσλήψεων. Η αναγκαιότητα αυτή φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν λάβουμε υπόψη ότι :
α) την ερχόμενη 5ετία θα συνταξιοδοτηθούν μαζικά 3000-5000 γιατροί και
β) οι εργαζόμενοι γιατροί, προκειμένου να καλύψουν τα κενά, δουλεύουν ακόμα και 30 και 40 ώρες συνεχόμενες, ακόμα και 80 ώρες και 3 εφημερίες την εβδομάδα.
Άντε μετά από τόση κούραση να μην ξεχάσεις κανένα νυστέρι μέσα στον ασθενή... Τέλος είναι επιτακτική η ανάγκη κατάρτισης υγειονομικού χάρτη που θα δείχνει ξεκάθαρα τη δυσανάλογη κατανομή γιατρών-κατοίκων πανελλαδικά και τις πραγματικές ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όλοι νομίζουν ότι το πιο δύσκολο είναι να μπεις στην ιατρική, αλλά πού να ήξεραν τι μας περιμένει αφού βγούμε, μέχρι να αρχίσουμε ειδικότητα... Αναμονές που φτάνουν μέχρι και τα 8 χρόνια! Αναμονές παράλογες, αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες μπορούμε να δουλεύουμε άμεσα όλοι και ακόμη περισσότεροι. Αναμονές που μπορούν και πρέπει άμεσα να μηδενιστούν με την υιοθέτηση επιτέλους του αιτήματος των σχημάτων ΕΑΑΚ ιατρικής για άμεση αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής για ειδικότητα. Η κυβέρνηση όμως, απολαμβάνοντας την στήριξη των καθεστωτικών παρατάξεων (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) έχει άλλα σχέδια... Συστηματικά προωθεί εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας προσπαθώντας να σπάσει το ενιαίο πτυχίο της ιατρικής, δηλαδή να το αποσυνδέσει από τα εργασιακά-επαγγελματικά του δικαιώματα και να νομιμοποιήσει τις αδιέξοδες πολιτικές της όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της Υγείας.

Στα μακάβρια όμως σχέδιά της για την Υγεία υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο. Απέναντί τους συγκροτήθηκε ένα πλατύ μέτωπο Παιδείας-Εργασίας που έδειξε έμπρακτα το δρόμο της νίκης μέσα από τους συλλογικούς και συντονισμένους αγώνες φοιτητών και εργαζομένων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί μαζί με το Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας έδωσαν μάχες και πέτυχαν υλικές νίκες: κατάφεραν πέρυσι να ανοίξουν 1200 θέσεις για ειδικότητα, απέσπασαν δέσμευση από τον υπουργό για απόσυρση του νομοσχεδίου για άμισθη ειδικότητα, υπέγραψαν ευνοϊκή σύμβαση εργασίας για τους γιατρούς με το υπουργείο την 1/12 και πιο πρόσφατη επιτυχία είναι η προκήρυξη 500 επιπλέον θέσεων για ειδικότητα στα τέλη Μάρτη! Όλα αυτά (κοινός αγώνας φοιτητών-εργαζομένων, συλλογικοί αγώνες ως μοναδικός αξιόπιστος τρόπος για την επίτευξη νικών, πάλη από μέρους των φοιτητών για τα θέματα της εργασίας και όλα ευρύτερα τα κοινωνικά θέματα) φαίνονται και είναι ξεκάθαρα για όλους τους φοιτητές. Για αυτό το λόγο οι καθεστωτικές παρατάξεις που αποθεώνουν τον ατομισμό και προσπαθούν συνεχώς να μας πείσουν ότι τους φοιτητές δεν τους αφορούν τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και δεν πρέπει να συμμετέχουν σε εργατικές κινητοποιήσεις πέφτουν στο κενό. Τέλος, όλα αυτά τα απλά πράγματα αντικατοπτρίζονται στη διαχρονική δράση της ΕΑΑΚ για τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος εργατικής απεύθυνσης και κατεύθυνσης. Του φοιτητικού κινήματος δηλαδή που δεν θα περιμένει να αποφοιτήσει για να διεκδικήσει τους όρους εργασίας του, που θα δρα στο πλευρό των εργαζομένων και θα ενσωματώνει αιτήματα του κόσμου της δουλειάς.

Σε σχέση με την εργασιακή μας προοπτική συνεχίζουμε να παλεύουμε για:

  • Απόσυρση της ρύθμισης για την άμισθη ειδικότητα.
  • Άμεσο άνοιγμα 500 θέσεων ειδικότητας και την κατανομή τους σε νοσοκομεία και σε ειδικότητες.
  • Έκδοση χρονοδιαγράμματος για το άνοιγμα των 1300 θέσεων ειδικότητας που προβλέπονται στην αρχική συλλογική σύμβαση εργασίας. Δέσμευση για νέες μαζικές προσλήψεις ειδικευόμενων κυρίως, αλλά και ειδικευμένων γιατρών στη βάση των πραγματικών αναγκών του ΕΣΥ.
  • Κατάρτιση υγειονομικού χάρτη.
  • Άμεσες πληρώσεις των κενών που προκύπτουν από τις άδειες των ειδικευόμενων (πχ άδεια επιλοχείας) από τον επόμενο στη λίστα αναμονής ειδικευόμενο.
  • Κατάργηση του γραφειοκρατικού κενού μεταξύ ολοκλήρωσης της ειδικότητας από έναν ειδικευόμενο και πρόσληψης του επόμενου.
  • Προκήρυξη των αγροτικών κάθε 15 μέρες.