Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά…
Εργάτη μπορείς χωρίς τ’ αφεντικά!


H εργατική τάξη παράγει το σύνολο του κοινωνικού πλούτου. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πουλάμε την εργατική μας δύναμη πολύ φτηνά με αποτέλεσμα να έχουμε πρόσβαση σε πολύ μικρό κομμάτι των αγαθών που οι ίδιοι έχουμε παράγει. Αυτοί που αγοράζουν την εργατική μας δύναμη προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους με κάθε μέσο. Ξεφτιλίζουν τους μισθούς ,νομιμοποιούν τις απολύσεις ,καταργούν την κοινωνική ασφάλιση. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη μικρότερη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά που φτάνει μέχρι την αμφισβήτηση του δικαιώματος της ζωής. Ο μόνος τρόπος διεκδίκησης αυτών των δικαιωμάτων είναι ο συνεχής αγώνας απέναντι στο κεφάλαιο και στους εκφραστές του σε πολιτικό επίπεδο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ε.Ε., ΔΝΤ)

Γιατί όχι με τη ΓΣΕΕ;

Η ΓΣΕΕ ενισχύει με τα χρόνια ολοένα και περισσότερο τον χαρακτήρα κρατικού μονοπωλίου στον συνδικαλισμό αναγνωρίζοντας και η ίδια τον ευατό της σαν τμήμα του ελληνικού κράτους και των οικονομικών -αντιλαϊκών- στοχεύσεών του. Αποτελεί έτσι έναν ουσιαστικό παράγοντα διάσπασης της τάξης και των συμφερόντων της. Η ΓΣΕΕ είναι ταξικός αντίπαλος του μέσου εργαζόμενου, καθώς με την ενδοτική της στάση απέναντι στο ΣΕΒ και τις εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και το κράτος ευθύνεται άμεσα για την τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση των εργαζομένων. Δεν μπορεί πλέον να αφήνετε στο απυρόβλητο του εργατικού κινήματος το ζήτημα της ιεραρχίας και της γραφειοκρατίας μέσα στα συνδικάτα. Είναι αυτές οι νοοτροπίες που γεννούν τα σωματεία-σφραγίδες με σκοπό να παίξουν μόνο μικροπολιτικά παιχνίδια ενώ παράλληλα ξεφτιλίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα και το κάνουν αφερέγγυο στα μάτια του μέσου εργαζόμενου ,καλώντας απεργίες ξεσπάσματα. Οι 24-ωρες απεργίες που καλεί η ΓΣΕΕ δεν μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό μοχλό πίεσης απέναντι στην εργοδοσία. Δεν επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς , δεν μειώνει ουσιαστικά την παραγωγή και κατά συνέπεια δεν επηρεάζει τα κέρδη του κεφαλαίου.

“Ο θεσμικός συνδικαλισμός παράγει νεκρές γιορτές για αληθινούς νεκρούς, και εργατοπατέρες που συμβιβάζουν τα ήδη συμβιβασμένα αιτήματα τους ανάμεσα στους εαυτούς τους και τους υπουργούς δηλαδή τους μελλοντικούς εαυτούς τους. Συστημική διαφθορά δηλαδή στην καρδιά του εργατικού κινήματος.”

Θεωρούμε ότι η Γενική Απεργία Διαρκείας είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα της εργατικής τάξης στην κατεύθυνση εκβιασμού του κράτους και της εργοδοσίας, καθώς παρεμποδίζει την λειτουργία της αγοράς και προσβάλει τα κέρδη του κεφαλαίου. Απεργία διαρκείας είναι η απεργία που ξεκινά χώρις να έχει ημερομηνία λήξης και τελειώνει τη στιγμή που ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των εργαζομένων. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η ΓΣΕΕ θα σηκώσει το βάρος ενός αγώνα που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες διαδικασίες έκφρασης της συσσωρευμένης οργής. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την από-τα-κάτω οργάνωση της μιας πετυχημένης ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, αποφασισμένη από τους ίδιους τους εργαζόμενους στις διαδικασίες Βάσης.

Πως θα φτάσουμε όμως στην απεργία διαρκείας;

Στόχος είναι η Ενότητα της εργατικής τάξης και η ενιαία προάσπιση των συμφερόντων της απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο. Το πρώτο βήμα είναι η αυτοτελής οργάνωση και η δημιουργία των πρωτοβάθμιων σωματείων στην κατεύθυνση της ταξικής σύγκρουσης με την εργοδοσία, τον κρατικό και κομματικό συνδικαλισμό. Απαραίτητος είναι ο συντονισμός σε τοπικό επίπεδο με γενικές συνελεύσεις που θα συμμετέχουν σωματεία , εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες και φοιτητές. Ο τοπικός συντονισμός δίνει την δυνατότητα για κοινές δράσεις που θα φέρουν πιο άμεσα αποτελέσματα κυρίως ενάντια στις απολύσεις και στο κλείσιμο των εργοστασίων. Τα χτυπήματα θα είναι πιο ισχυρά, η πίεση μεγαλύτερη και οι νίκες εφικτές. Ήδη στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί η “Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης και Αυτόοργάνωσης” (http://federacion-salonica.blogspot.com) στην οποία συντονίζονται σωματεία, εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες και φοιτητές. Τελικός σκοπός είναι ο πανελλαδικός συντονισμός ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για απεργία διαρκείας, ώστε η εργατική τάξη να χρησιμοποιήσει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει για να διεκδικήσει ο,τι της ανήκει.







Αντι-πληροφόρηση EAAK