Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ – ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοέμβριου του 2005, στη Ξάνθη και στη Κομοτηνή διεξήχθησαν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της φοιτητικών λεσχών.

Ο τότε πρύτανης Καραμπίνης εναρμονιζόμενος πλήρως με τις επιταγές της κυβέρ-νησης και της Ε.Ε. προσπάθησε να αφαιρέσει ένα κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος, όπως είναι η δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.

Απέναντι σε αυτή του τη προσπάθεια βρήκε τον Σύλλογο Φοιτητών της Πολυτε-χνικής Σχολής Ξάνθης που σε αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις τον κατήγγειλε και προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι δυναμικές μορφές πάλης που επέλεξαν οι φοιτητές, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, τα σπασίματα διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση , οι παραστάσεις διαμαρ-τυρίας στη σύγκλητο, η καταγγελία του εν λόγω πρύτανη και των πεπραγμένων του στη τοπική κοινωνία είχαν σαν αποτέλεσμα απειλές εναντίον συνδικαλιστών φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις τόσο από τον κ. Καραμπίνη όσο και από τον τότε αντιπρύτανη κ. Σιμόπουλο.

Τον Φλεβάρη του 2006 ο κ. Καραμπίνης προχώρησε στην υλοποίηση αυτών των απειλών, μηνύοντας για συκοφαντική δυσφήμηση τον φοιτητή Λεύτερη Μπέτση, μέλους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Αριστερών. Αφορμή για αυτή την μήνυση υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του συμφοιτητή μας σε τοπικό κανάλι όπου υπερασπίστηκε τις αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων και κατήγγειλε τον πρύτανη Καραμπίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χειρισμοί του κ. Καραμπίνη στο συγκεκριμένο ζήτημα και η πρεμούρα του να ξεμπερδεύει με το κεκτημένο της δημόσιας και δωρεάν σίτισης στις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής είχαν οδηγήσει το υποχρηματοδοτούμενο Δ.Π.Θ στη σύναψη διπλής σύμβασης για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, τόσο με το Ε.Ι.Ν. όσο και με τον επιχειρηματία Χουτο.

Τον Νοέμβρη του 2006 ο κ. Καραμπινης, ο οποίος διατελούσε πλέον αντιπρύτανης, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω καταθέτοντας αγωγή εναντίον του Λευτέρη Μπέτση και ζητώντας 200.000 για ηθική βλάβη καθώς και ένα χρόνο φυλάκιση του φοιτητή εάν αυτός δεν προχωρήσει σε δήλωση μετάνοιας.

Πλήρως συντεταγμένος μαζί του είναι και ο επιχειρηματίας Χούτος ο οποίος προχώ-ρησε σε μήνυση εναντίον του φοιτητή Λευτέρη Μπετση αλλά και εναντίον του Συλ-λόγου Φοιτητών με τα ίδια ακριβώς προσχήματα.

Η τακτική αυτή ακολουθείται από τον τέως πρύτανη και νυν αντιπρύτανη προκείμε-νου να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα και τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία του.

Συνδέθηκε άμεσα με την εκστρατεία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., ενεργοποιώντας τα πιο αντιδραστικά καθηγητικά στρώματα προκειμένου να δημιουρ-γήσει κλίμα ρεβανσισμού και τρομοκρατίας στις σχολές, ενόψει του δεύτερου γύρου του πανεκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.,

Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος ήταν η αρμόζουσα σε τέτοιες φασιστικές πρα-κτικές. Ο Σύλλογος Φοιτητών απαίτησε την άμεση διακοπή των διώξεων εναντίον του συμφοιτητή μας και προχώρησε στον συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του αντιπρύτανη με χτίσιμο της εισόδου τους.

Η συνέχεια είναι ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και της ταύτισης των πρυτανικών αρχών με αυτές. Ύστερα από επερώτηση του Έβερτ στη βουλή και διάβημα του υπέρ εισαγγελικής παρέμβασης, η εισαγγελία της Ξάνθης κάλεσε 6 φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και που θεωρού-νται υπεύθυνοι για τρία αδικήματα.

Τα αδικήματα αυτά είναι η παράνομη βία, η διατάραξη οικιακής ειρήνης, και η πρόκ-ληση διακεκριμένης φθοράς.

Η εμπλοκή του αντιπρύτανη κ. Καραμπίνη και σε αυτή τη δίωξη, που αφορά κινητοποίηση με βάση απόφαση μαζικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών και έλαβε χώρα εντός του ακαδημαϊκού ασύλου, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι γραμματείες των τμημάτων της πολυτεχνικής σχολής έδωσαν τα στοιχεία των φοιτητών στην εισαγγελία.

Ακόμα πιο εξόφθαλμα γελοία είναι η κατάθεση του οδηγού του, ο οποίος και κατονό-μασε τους 6 φοιτητές με βάση ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο ισχυρίζεται ότι δέχτη-κε λίγες μέρες αργότερα.

Οι κινήσεις αλληλεγγύης του συλλόγου φοιτητών προς τον Λευτερή Μπέτση δικαιώθηκαν και ηθικά και πολιτικά καθώς τόσο ο κ. Καραμπίνης όσο και ο επιχειρηματίας κ. Χούτος απέσυραν τις μηνήσεις και τις αγωγές τους, παραδεχόμενοι το σφάλμα τους.

Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των μορφών πάλης που επιλέγει το φοιτητικό κίνημα, ήταν ενταγμένη σε γενικοτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τις αντιδράσεις ενόψει της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της κατάθεσης του νέου νόμου πλαισίου.

Η δίωξη αυτή αποτελεί την προσπάθεια να εξατομικεύσει μια συλλογική απόφαση και πράξη με στόχο την αποψίλωση του φοιτητικού κινήματος από ριζοσπαστικές πρακτικές.

Καλούμε κάθε Φοιτητικό Σύλλογο να τσακίσει ποινικές μεθοδεύσεις, οι οποίες άλλωστε αποτελούν και όχημα για την υλοποίηση των κυρίαρχων επιδιώξεων εναντίον της νεολαίας.

  • Έξω οι εισαγγελείς από τα πανεπιστήμια - Κάτω τα χέρια από το άσυλο.
  • Καμία δίωξη μαζικού φορέα και των μελών του – Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
  • Δημόσια και δωρεάν σίτιση – στέγαση για όλους τους φοιτητές.
  • Άρση όλων των διώξεων.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια της Ξάνθης στις 27/10 κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.