Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Η Ανάγκη για Άσυλο
►Με το πανεπιστημιακό άσυλο εξασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η διάδοση οποιασδήποτε ιδεολογικής ή επιστημονικής άποψης. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στην κοινωνία μας υπάρχουν φαινόμενα λογοκρισίας και φίμωσης, και για αυτό είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει ένας τέτοιος χώρος.
►Δεύτερον, καθώς οι φοιτητές και η νεολαία αποτελούν το πιο ανήσυχο κομμάτι της κοινωνίας, αποτελούν αυτούς που κατεξοχήν αμφισβητούν το κατεστημένο και αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία, το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να υπάρχει για να προστατεύει τους αγώνες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μεγάλες εξεγέρσεις της εποχής μας ξεκίνησαν από την φοιτητική κοινότητα (π.χ. η ανατροπή του φασιστικού καθεστώτος της χούντας).
►Τρίτον, το άσυλο πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση που θέλει την γνώση και την έρευνα που παράγεται μέσα στο Πανεπιστήμιο συνδεδεμένη με τις κοινωνικές ανάγκες και την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. (βλέπε αναφορά πιο κάτω για τις επιχειρήσεις)
Κίνδυνοι για το Άσυλο
Με μια σειρά από νόμους τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο το νέο νόμο-πλαίσιο, το άσυλο περιορίζεται συνεχώς αυστηρά στους χώρους όπου διεξάγεται έρευνα και διδασκαλία (για παράδειγμα δεν καλύπτονται η λέσχη και το αμφιθέατρο όταν δε γίνεται μάθημα, όπως σε μια Γενική Συνέλευση) και γίνεται πιο ευέλικτη η άρση του. Συγκεκριμένα, μπορεί πλέον να γίνεται άρση ασύλου χωρίς να πέφτει λόγος στους φοιτητές.
Στη σημερινή εποχή που οι επιχειρήσεις μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεκδικώντας τον έλεγχο της γνώσης και της τεχνογνωσίας και την υπαγωγή τους στα συμφέροντά τους, μπορεί εύκολα ο καθένας να κατανοήσει την προσπάθεια του αστικού κράτους να “επαναπροσδιορίσει” το άσυλο, να το “κόψει και να το ράψει” στα μέτρα τους. Και αυτό διότι ποια επιχείρηση που χρηματοδοτεί κάποιο ίδρυμα θα δεχτεί να έχει χασούρα από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών (π.χ. από μια κατάληψη); Ο μεγαλύτερος κίνδυνος λοιπόν που αντιμετωπίζουμε είναι το άσυλο να μετατραπεί σε άσυλο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε άσυλο που θα αποκλείει την διεκδίκηση των αιτημάτων μας.
Για να δικαιολογήσουν όλες τις παραπάνω ενέργειές τους κράτος, ΜΜΕ και πάσης φύσεως προβοκάτορες και να στρώσουν το δρόμο για την καταπάτηση του ασύλου προσπαθούν να το δυσφημίζουν συνεχώς. “Βαφτίζουν” τον οποιονδήποτε διαδηλωτή κουκουλοφόρο και ταραχοποιό, καταφεύγουν στην καταστροφολογία και κάνουν ανεκδιήγητες δηλώσεις του τύπου “το Πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο”. Επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιήσουν στην κοινή γνώμη την αναίρεση αυτού του -ύστερα από αιματηρούς αγώνες- κεκτημένου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι τις κουκούλες τις φοράνε οι ίδιοι οι μπάτσοι. Τέλος, τα κινήματα και οι φοιτητές έχουν πολλαπλά αποδείξει ότι μπορούν να απομονώνουν αποτελεσματικά όσους καταφεύγουν στην τυφλή βία. Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να περιφρουρήσουμε τα ιδρύματά μας καλύτερα από τον καθένα. Η πιο ασφαλής περίοδος για το Πανεπιστήμιο είναι η κατάληψη…
Τι Ζητάμε

Στο θέμα του ασύλου πρέπει να είμαστε κάθετοι. Δεν δεχόμαστε την οποιαδήποτε συζήτηση για περιορισμό και επαναπροσδιορισμό του ασύλου. Από το άσυλο πρέπει να ξεκινούν φοιτητικοί και λαϊκοί αγώνες, όχι στο επιχειρηματικό άσυλο που θέλουν αυτοί. Τέλος θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους κοινωνικούς χώρους όπως σχολεία και χώρους εργασίας.


Αριστερή Έκφραση Ριζοσπαστική Ανεξάρτητη Συσπείρωση ιατρικής
σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης