Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Περί παχυλών μισθών, αδιαφάνειας και του τέλους λογαριασμού της ΕΡΤ



Σταχυολογοντας πληροφοριες από την ελευθερη ελληνικη ραδιοτηλεοραση, να μερικα πραγματα που εχουμε συμπερανει. Ποια είναι λοιπον η αμαρτωλη ΕΡΤ:
Η ΕΡΤ δεν επιβαρυνει ουτε στο ελαχιστο τον κρατικο προυπολογισμο. Απεναντιας, συνεισφερει σ'αυτόν. Ενδεικτικα, το 2011 και ’12 η ΕΡΤ παρουσιασε κερδη περιπου 60 εκ ευρω ενω στο διαστημα λειτουργιας της το 2013 παρουσιασε πλεονασμα 40 εκ ευρω. Παρ'ολα αυτά η ΕΡΤ κληθηκε να καταβαλει φορο 83 εκ ευρω, 84 εκ ευρω και 130 εκ ευρω για το ΄11, ΄12 και ΄13 αντιστοιχα. Πραγμα που οντως εκανε στο ακεραιο.
Το ανταποδοτικο τελος για την ΕΡΤ στους λογαριασμους μας ανερχεται (μολις!) στα 4,2 ευρω μηνιαιως στον καθενα μας και 1,2 ευρω εξ αυτων πηγαινουν στη ΛΑΓΗΕ (δηλαδη κατευθειαν στον ιδιωτη). Μαλιστα η τελευταια αυξηση ανταποδοτικου τελους εγινε απο τον Ρουσσοπουλο επι κυβερνησης Νεας Δημοκρατιας.
Οι μονοι υπερπληρωμενοι της ΕΡΤ είναι οι 36 ειδικοι συμβουλοι που διορισε ο ιδιος ο Σιμος Κεδικογλου, οι οποιοι χαρακτηριστικα κοστιζουν οσο 300 δημοσιογραφοι της ΕΡΤ.
Οι εργαζομενοι της ΕΡΤ εχουν να πληρωθουν τα δεδουλευμενα τους από το δεκεμβρη του ΄12 και παρολα αυτα συνεχισαν να εργαζονται κανονικα υπο την απειλη της αξιολογισης και αναδιαρθρωσης ενω υπεστησαν τον εμπαιγμο και τις κλειστες πορτες της διοικησης.
Η ΕΡΤ είναι ο ΜΟΝΟΣ οργανισμος ΜΜΕ που καταβαλει πληρως τα κομηστρα στα ασφαλιστικα ταμεια.

Απο την αλλη ενδιαφερον παρουσιαζει η αντιμετωπιση απεναντι στα ιδιωτικα καναλια. Από το 2007 τα ιδιωτικα καναλια ψηφιστηκε οτι πρεπει να πληρωνουν μολις το 2 % των εσοδων τους για τη χρηση των συχνοτητων ενω μεχρι σημερα το ποσο εχει πεσει στο 0,1%. Το αστειο ειναι ομως οτι απο την αρχη της ιδιωτικης τηλεορασης κανενας ιδιωτικος σταθμος δεν εχει πληρωσει ουτε ενα ευρω για τις συχνοτητες που χρησιμοποιουν. Και ενώ η ΕΡΤ φροντιζοντας την πανελλαδικη καλυψη πρεπει να διατηρει αναμεταδοτες στο πιο απομακρυσμενο σημειο, τα ιδιωτικα καναλια φροντιζουν για πληθυσμιακη καλυψη, δηλαδη οπου υπαρχουν πολλοι τηλεθεατες. Αυτό πρακτικα σημαινει όμως ότι οι περιφεριακοι αναμεταδοτες των ιδιωτικων καναλιων συντηρουνται με δημοσια δαπανη από τους δημους.

Οσο για την τηλεθεαση, την ποιοτητα και την αξιοποιηση του αρχειου της ΕΡΤ για την οποια τοσο κοπτεται ο Σαμαρας τα γεγονοτα μιλουν απο μονα τους. Η ΕΡΤ εχει βραβευθει πολλακις για το εργο της και εχει κερδισει πολλα προγραμματα ΕΣΠΑ. Ενδεικτικα, ηταν η πρωτη που εφερε ψηφιακο σημα στην Ελλαδα, επειτα μετεδωσε σε υψηλη ευκρινεια και σε λιγους μηνες θα εξεπεμπε για πρωτη φορα πανελλαδικα σε ηχο 5:1 (αρκετα εντυπωσιακα στοιχεια για αμαρτωλη). Και μαλιστα, για να καταλαβουμε και ποιος οφελειται από το κλεισιμο της, πρεπει να δωσουμε σημασια στα γεγονοτα που εκτυλιχθηκαν το τελευταιο διαστημα πριν το κλεισιμο της. Συνοπτικα, σημετεχοντας σ ένα διαγωνισμο ΕΣΠΑ για τη μεταδωση σηματος υψηλης ευκρινιας εγκατεστησε 300 πολυπλεξιες για να παρει αδεια. Η ημερομηνια ληξης του διαγωνισμου είναι την ερχομενη Τεταρτη πραγμα που καθιστα αδυνατη τη συμμετοχη της, εφοσον εχει παψει να υφισταται ως νομικο προσωπο. Μετα το περας της ημερομηνιας αυτης, χανει κάθε δικαιωμα πανω στο προγραμμα και οι συχνοτητες και το υλικο της θα παραχωρηθουν ΔΩΡΕΑΝ στον ιδιωτη που εχει στην κατοχη του τους υπολοιπους πομπους που στηθηκαν για το προγραμμα αυτο (με αλλα λογια μονοπωλιο).

Ποιοι ακριβως λοιπον είναι οι κρατικοδιαιτοι; Η ΕΡΤ ή οι ιδιωτες που καταχρηστικα χρησιμοποιουν τις συχνοτητες, που χρωστανε στα ασφαλιστικα ταμεια και στηριζονται στους δημοτικους πορους για τη μεταδοση του σηματος τους στην επαρχεια;

Όπως και να χει το πραγμα, η ΕΡΤ ηταν κατι πολύ παραπανω από 3 κουμπια στο τηλεκοντρολ και 3 ευρω στους λογαριασμους. Η ΕΡΤ περικλυει 5 καναλια, 7 κεντρικους ραδιοφωνικους σταθμους στην Αθηνα, 3 στη Θεσσαλονικη, 19 περιφεριακους, 1 περιοδικο, 3 μουσικα συνολα (μεταξυ τους και η εθνικη συμφωνικη ορχηστρα), ιστοσελιδα, web tv, ψυφιακο αρχειο και τη διευθυνση αμετρητων διεθνων και εγχωριων καλλιτεχνικων προγραμματων. Εχει αφησει μια τεραστια παρακαταθηκη πολιτισμου και ιστορικης μνημης και εξασφαλιζε παντα και με συνεπεια την ενημερωση και την ποιοτικη ψυχαγωγια του ελληνικου λαου.




Η ΕΡΤ εχει ζησει τις καλυτερες της στιγμες τα τελευταια 24ωρα. Από τις 11 ιουνιου ]σιγισε κι όμως από τοτε βροντοφωναζει περισσοτερο από ποτε. Είναι η πρωτη φορα που λεγονται στον αερα ειδησεις που δεν θα εβγαιναν στο φως ποτε πριν. Η «παρανομη» ΕΡΤ αποτελει μια τζουρα από τι σημαινει πραγματικη ελευθερη δημοσιογραφια και τι σημαινει οι εργαζομενοι να παιρνουν στα χερια τους τις δουλειες και τις ζωες τους. Τη στιγμη που γραφονται αυτές οι γραμμες τα μουσικα συνολα της ερτ δινουν ανοιχτη συναυλια κλασικης μουσικης προς υποστηριξη της επαναλειτουργιας της στο φοντο των δημοσκοπησεων με το 65% των ελληνων θελουν την ΕΡΤ ανοιχτη. Και όχι μονο την ΕΡΤ αλλα ταυτοχρονα αντιτιθενται στην ιδιωτικοποιηση της υδρευσης. Αλλα ο κος Σαμαρας εχει υπογραψει μνημονια και συμφωνητικα με ΕΕ και ΔΝΤ και εχει γραψει εμας στα παλαιοτερα των υποδηματων του.


Αυτή η κυβερνηση δεν εχει τιποτα να μας προσφερει περα από απολυσεις, ανεργια, διαλυση του δημοσιου, της παιδειας, της υγειας, τσεκουρωμα των δημοκρατικων μας δικαιωματων, σπερματα φασισμου και πολιτισμικο σκοτος.

Α! και ένα γλυκο χαμογελο στα παιδια της ΟΝΝΕΔ.