Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΩΡΑ!ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ!

Σαν φάρσα ή για άλλους σαν εφιάλτης καλοκαιρινής νυκτός φάνηκε η ανακοίνωση του Άδωνι ως νέου Υπουργού Υγεία μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή του δράματος. Μπορούμε να πούμε πώς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να υλοποιήσει χωρίς κανένα φραγμό το φιλόδοξο σχέδιο συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης ή ό,τι έχει απομένει από αυτό. Τα μέτρα μιλάνε από μόνα τους :
  • ·         κλείσιμο 8 νοσοκομείων Πανελλαδικά (5 σε Αθήνα Αμαλία Φλέμιγκ, Πολυκλινική, Πατησίων, Σπηλιοπούλειο, Αγ. Βαρβάρα και 3 σε Θεσσαλονίκη: Παναγία, Δερματολογικό και Χρονίων παθήσεων) μαζί με το Ινστιτούτο Νοσημάτων θώρακος στην Αθήνα. Θ’ ακολουθήσει 2ο κύμα κλεισίματος δεκάδων νοσοκομείων στην επαρχία (έχει προαναγγελθεί) και 3ο κύμα νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά σαν συνέχεια του κλεισίματος των 5 θεραπευτηρίων του ΙΚΑ κάποιους μήνες πριν.


Η βάση αυτής της εγκληματικής κυριολεκτικά πολιτικής βρίσκεται στην ανάγκη του συστήματος να μειώσει δραματικά τις κρατικές δομές περίθαλψης στέλνοντας βίαια όσους (μάλλον λίγους πλέον) έχουν να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα που πρόθημα θα καλύψει το κενό. Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτό θα σημάνει άμεση θέση σε κίνδυνο της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, αύξηση του αριθμού των θανάτων και μείωση του μέσου όρου ζωής( που ήδη στη χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια έχει μειωθεί ταχύτατα κατά 3 έτη!!!).Απλά και παστρικά πράγματα, θα λέγαμε, σε μια εποχή που η ανθρώπινη ύπαρξη αντιμετωπίζεται από αναλώσιμη ως περιττό βάρος. Σ’ ένα σύστημα σε κρίση περισσεύουν οι άνθρωποι. Και ο κυνισμός, θα προσθέταμε. Επίσης το κλείσιμο νοσοκομείων και οι μειώσεις θέσεων συνεπάγονται και ένα δύσκολο μέλλον για τους νέους γιατρούς καθώς θα μειωθούν κατά πολύ και οι θέσεις για εκπαίδευση και ειδικότητα.
  • ·         Απολύσεις-διαθεσιμότητα προσωπικού : Ένα απ’ τα πολλά ‘’στοιχήματα’’ του τζογαδόρου υπουργού υγείας ήταν μέχρι πρότινος ο αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας–απόλυσης. 1850 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ 75% ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.(ΟΣΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΟΥΝ ΚΕΝΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΘΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ).
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΑΛΛΕΣ 14000 ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2014.

Στην ουσία άνοιξε για το χώρο της Δημόσιας περίθαλψης το ζήτημα των απολύσεων, όπως συνολικότερα για ολόκληρο το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως βλέπουμε συγχρόνως για τους καθηγητές και τους εργαζόμενους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.. Μόνο που στα νοσοκομεία η πραγματικότητα βοά και δεν πιάνει στο ελάχιστο ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός αφού οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Όχι μόνο δεν ‘’περισσεύουν’’ εργαζόμενοι αλλά χρειάζονται και άλλοι για να καλύψουν τα εγκληματικά κενά που υπάρχουν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος του δεύτερου ‘’στοιχήματος’’ της μετακίνησης των διαθέσιμων εργαζόμενων σε άλλα νοσοκομεία κατά την κυβέρνηση.Προέχει ο στόχος του κλεισίματος νοσοκομείων, κρεβατιών και λειτουργιών για να ‘’περισσεύουν’’ πλέον οι εργαζόμενοι και επισήμως. Η λεγόμενη αξιολόγηση έρχεται να λειτουργήσει ως φενάκη για τις απολύσεις που έρχονται. Η ‘’ανακύκλωση’’ του συνόλου του προσωπικού του δημόσιου τομέα θέλει και την επίφαση αντικειμενικότητάς της. Στο τέλος τέλος κάτι έπρεπε να βρεθεί ως δικαιολογητική βάση των απολύσεων.
·         Ιδιώτες ελεγκτές σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ: μάλιστα το παράλογο έγκειται στο ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα υποχρεωθούν να πληρώσουν -όπως και τα ιδιωτικά- τους ελεγκτές , αφού σύμφωνα με την τροπολογία «το σύνολο των δαπανών βαρύνει τους παρόχους υγείας», χωρίς να διευκρινίζει αν εξαιρούνται τα δημόσια. Δηλαδή ξεκάθαρα υποστηρίζεται ότι είναι πολιτική επιλογή να δίνεται δημόσιο χρήμα, δηλ. χρήμα του λαού, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα διενεργούν τους ελέγχους, αντί να διατίθεται για την κάλυψη των τραγικών ελλείψεων σε υλικά, για τους απλήρωτους μισθούς γιατρών και προσωπικού κλπ. Χωρίς περιτροπές στο βωμό της καπιταλιστικής κρίσης το δικαίωμα στην υγεία γίνεται εμπόρευμα και μάλιστα πολυτελείας, που υπόκειται πλήρως στους νόμους του κέρδους. Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία θα προσληφθεί ιδιωτικός ελεγκτικός φορέας στον ΕΟΠΥΥ για την «ορθή τιμολόγηση»και την «αναγκαία κλινική και ιατρική πρακτική»!
Με λίγα λόγια με λογιστική λογική και όχι με βάση την επιστημονική κρίση των γιατρώνθα γίνονται εφεξής η νοσηλεία και οι εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες αλλά ακόμα και ιδιωτικές μονάδες υγείας. Πρόκειται για τον περίφημο «κλινικό έλεγχο», με στόχο τον «εξορθολογισμό των πόρων», όπως είπε ο υπουργός. Δηλαδή περικοπές - κατά 25-30% των δαπανών. Επεξηγώντας ο ίδιος ο υπουργός Υγείας πώς θα εφαρμοστεί ο «κλινικός έλεγχος» είπε: «Οταν θα μπαίνει ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο θα έρχεται ο συμβεβλημένος γιατρός με την εταιρεία που κάνει τον κλινικό έλεγχο, θα κρίνει αν η προτεινόμενη θεραπεία είναι σωστή , θα κρίνει αν πρέπει να κάτσει τόσες μέρες στο νοσοκομείο, θα κρίνει αν χρειάζεται ή όχι αυτή την εγχείρηση».
Ο κλινικός έλεγχος, όπως είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός, θα γίνεται σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων Δηλαδή η νοσηλεία θα γίνεται με λογική προκαθορισμένου κόστους και όχι με βάση την επιστημονική κρίση του γιατρού.


  • ·         αφαίρεση χιλιάδων φαρμάκων από τη λίστα ασφαλιστικής κάλυψης , ασφαλιστική κάλυψη μόνο για το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο,  επιβολή και αύξηση της συμμετοχής  των ασφαλισμένων στις εργαστηριακές εξετάσεις, συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ,  χαράτσια και για την πρόσβαση στο λεγόμενο δημόσιο σύστημα  υγείας όπως το 5ευρω και το 25ευρω που θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος, σχέδια  επιβολής συμμετοχής με άμεσες πληρωμές όλων  των ασφαλισμένων  και για κάθε ιατρική και νοσηλευτική πράξη μέσα και στο δημόσιο σύστημα υγείας: Ένα  στρατηγικής σημασίας μέτρο στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που λαμβάνουν χώρα στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας, είναι η βαθμιαία  απόσυρση του κράτους και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης από κάθε συνεισφορά στο τομέα των παροχών υπηρεσιών Υγείας στους κατοίκους.


Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση του αγαθού της Υγείας, στην εμπέδωση σε όλη την κλίμακα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης ότι είναι και αυτή (η Υγεία)  εμπόρευμα όπως όλα τα άλλα  και στην ολοκληρωτική μετάβαση σε ένα καθεστώς  όπου η Υγεία  δεν θεωρείται  κοινωνικό αγαθό-δικαίωμα  του κάθε πολίτη  και υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες αλλά ατομικό ζήτημα και πρόβλημα του κάθε πολίτη.
Κεντρικός στόχος αυτής της πολιτικής είναι το καπιταλιστικό κράτος να "εγγυάται" και να παρέχει ένα ελάχιστο κατώτατο και ανεπαρκέστατο πακέτο δωρεάν παροχών   υπηρεσιών υγείας και από εκεί και μετά ο καθένας ανάλογα με το βαλάντιό  του θα «αγοράζει» την ποσότητα και ποιότητα υπηρεσιών υγείας ( εμπορεύματος) …που μπορεί να αγοράσει.
Στο στόχο αυτό εντάσσονται και  τα τελευταία μέτρα:
  • ·         Όπως  με το περιβόητο Voucher –κουπόνι ή Εισιτήριο Ελευθέρας Πρόσβασης το οποίο αφορά ελάχιστους ( 100 χιλιάδες κάθε χρόνο και για δυο μόνο χρόνια) σε σχέση με το  1, 5 εκατομμύριο ανέργους και ανασφαλίστους και καλύπτει μόνο πρωτοβάθμια φροντίδα (δεν καλύπτει νοσηλεία, φάρμακα κλπ), ισχύει για 3 (!) επισκέψεις σε γιατρό (που συνιστούν στην ουσία ένα απλό check up ) και αφού βγάλουν μια διάγνωση, θα λένε στον ασθενή «λυπούμαστε έχετε την τάδε νόσο, φροντίστε μόνος σας για τα υπόλοιπα». Αυτό κι αν είναι κατόρθωμα της συγκυβέρνησης! Να σου λένε από τι πάσχεις, αλλά να μη σου χορηγούν τα φάρμακα ή την ενδεδειγμένη νοσηλεία.
  • ·         Όπως το πιλοτικό μέτρο της χορήγησης, με τη συνεργασία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται  στο φάρμακο, 900.000 περίπου φαρμάκων που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους ( μετά τα ληγμένα τρόφιμα για φτωχούς στα super markets έχουμε και τα παρά λίγο ληγμένα φάρμακα!!!), κυρίως για χρόνιους πάσχοντες ανέργους και ανασφαλίστους.
  • ·         Και τελευταία  με την εξαγγελία του υπουργού του νέου φρούτου που θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό μέχρι τέλους του 2013 και  ακούει στο όνομα Health Safe Net  (Δίχτυ Ασφάλειας Υγείας). Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός δεν θα είναι τίποτε άλλο, παρά ένα "κατώτατο επίπεδο παρεχομένων δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ανθρώπους ή το χαμηλότερο επίπεδο προσφερόμενης υγείας που θα δίνεται στον πιο φτωχό, στον άπορο, στον ανασφάλιστο. Ένα καλάθι δηλαδή υπηρεσιών υγείας που θα παίρνεις δωρεάν απαραιτήτως".


Από εκεί και μετά, τα υπόλοιπα θα τα αναλαμβάνει η τσέπη σου …
αν έχει βέβαια κάτι μέσα!


  • ·         Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το θέμα των γενοσήμων φαρμάκωνΑποτελεί πάγιο αίτημα της αριστεράς και ειδικά της αντικαπιταλιστικής, η κατάργηση της «πατέντας» στα φάρμακα, η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα στην φαρμακευτική εταιρεία που χρηματοδότησε την έρευνα για κάποιο φάρμακο να καθορίζει την τιμή και την αποκλειστική διάθεση του για 10 χρόνια. Το καθεστώς αυτό θέτει τη γνώση και την πρόοδο της επιστήμης που μπορεί να βελτιώνει τη ζωή όλων , έρμαιο του κέρδους και προνόμιο των λίγων, την εποχή της μεγαλύτερης ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων που θα μπορούσε κάτω από λαϊκο- εργατικό έλεγχο να απελευθερώσει πραγματικά την κοινωνία από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ωστόσο η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας σε συνθήκες μνημονίων-εε-δντ, υπηρετεί ακριβώς την ίδια λογική του κέρδους,επιτρέποντας την χωρίς έλεγχο παραγωγή φαρμάκων που δεν έχουν δοκιμαστεί κλινικά, ενώ απελευθερώνοντας την αγορά γενοσήμων ευνοεί τον επιχειρηματικό τυχοδιωκτισμό σε βάρος της πλειοψηφίας που λόγω κόστους θα αγοράζει το πιο φθηνό και αμφίβολο φάρμακο(ήδη τα νέα "τζάκια" στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, αμερικανοϊσραηλινοί και γερμανικοί κολοσσοί με μονάδες παραγωγής στην Ινδία και την Κίνα που παράγουν φθηνότερα και αμφίβολης ποιότητας γενόσημα φάρμακα προσπαθούν να κυριαρχήσουν αρχικά στις χώρες του νότου  και από εκεί σε όλη την Ευρώπη).  Μάλιστα πρόσφατα επιχειρήθηκε να ποινικοπιηθεί εντελώς από τον «μπουμπούκο» και τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου κ. Λουράντο, η δυνατότητα του γιατρού να προτείνει συγκεκριμένο σκεύασμα στον ασθενή, πέρα από τη δραστική ουσία. Αφού ούτως ή άλλως ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει για κάθε συνταγή τον ασφαλισμένο σύμφωνα με την τιμή του φθηνότερου φαρμάκου της ίδιας κατηγορίας (ο ασθενής αν επιλέξει το ακριβότερο πληρώνει τη διαφορά από την δική του τσέπη), τότε γιατί η κ. Μέρκελ, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου της τρόϊκας, οι κ.κ. Λουράντος και Γεωργιάδης και όλοι οι παρόμοιοι «ΣΚΙΖΟΝΤΑΙ» να μην μπορεί να προτείνει ο γιατρός συγκεκριμένο σκεύασμα ; Προφανέστατα, το θέμα δεν είναι δημοσιονομικό. Από την άλλη όλοι οι παραπάνω αναφερόμενοι (Μέρκελ και δορυφόροι, κυβέρνηση, τροϊκανοί, φαρμακοπατέρες κλπ) κάθε άλλο παρά φημίζονται πως ανησυχούν για την …τσέπη του λαουτζίκου, το αντίθετο μάλιστα. Γιατί λοιπόν τέτοια πρεμούρα ;


 Σχεδόν ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες φθηνών «ανυπόληπτων» γενοσήμων (TEVA κλπ) πιέζουν αφόρητα να εισβάλλουν στην ευρωπαϊκή αγορά χρησιμοποιώντας σαν … κερκόπορτα την Ελλάδα.Για να παρακάμψουν την απροθυμία των ευρωπαίων γιατρών, που για όλους τους ευνόητους λόγους εξακολουθούν να συνταγογραφούν σκευάσματα που ξέρουν και εμπιστεύονται (πρωτότυπα και αξιόπιστα γενόσημα), έχουν απλώσει τα πλοκάμια της «επιρροής» τους στο πολιτικό προσωπικό σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας. Είναι σαφές πως και τα «παλιά τζάκια», οι εταιρείες που πλασσάρουν πρωτότυπα και ποιοτικά γενόσημα, επίσης δεν είναι «αγγελούδια» και από χρόνια έχουν διαφθείρει (σαν πρώτες διδάξασες) με διάφορα «δωράκια» ένα μέρος των γιατρών, των φαρμακοποιών αλλά και του κρατικού μηχανισμού. Τα «νέα τζάκια», οι «τεβατζήδες» και οι παρόμοιοι απαντούν … «απευθυνόμενοι» απευθείας στις κορυφές : υπουργούς, πρωθυπουργούς, κομισάριους, αρχιπαρατρεχάμενους κλπ…  Αυτό το κλίμα ΔΥΣΩΔΙΑΣ και ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ υπέρ των «νέων τζακιών» της φαρμακοβιομηχανίας προς τις οποίες θέλουν να κατευθύνουν «πακτωλούς» ζεστού κρατικού και ασφαλιστικού χρήματος με την κατευθυνόμενη διοχέτευση όχι γενικώς γενοσήμων, αλλά ΣΥΓΚΕΓΚΡΙΜΕΝΩΝ «φτηνιάρικων» φαρμάκων, καλλιεργείται από την τρόϊκα και διαχέεται προς τα κάτω στην κυβέρνηση, στους βαρώνους των ΜΜΕ, στον διοικητικό μηχανισμό, στους γαλάζιους φαρμακοπατέρες κλπ.

Οι επιπτώσεις αυτών των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και αυτών των πολιτικών θα είναι  ανυπολόγιστες  και καταστροφικές  όχι μόνο στη καθημερινή κατάσταση της Υγείας του ελληνικού  πληθυσμού και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων αλλά και στο ίδιο  το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας .
Χρέος μας λοιπόν είναι και μέσα από τις τρέχουσες κινητοποιήσεις  να αναδείξουμε το πρόβλημα , να κινητοποιήσουμε την κοινωνία  σε κάθε πόλη και χωριό της πατρίδας μας.
Το αίτημα  του Ενιαίου, Καθολικού, Αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας -Πρόνοιας  πρέπει να είναι η προμετωπίδα των κινητοποιήσεων μας στο χώρο της Υγείας.
Και κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι αυτό προϋποθέτει τη σύγκρουση και ανατροπή των πολιτικών  της ΕΕ και του ΔΝΤ , με κατάργηση των μνημονίων, ανατροπή της συγκυβέρνησης  και των συμφερόντων του κεφαλαίου που εξυπηρετεί.
Άλλος δρόμος  προς την ελπίδα και τη σωτηρία του λαού δεν υπάρχειΕίναι ενθαρρυντικό ότι οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης στα μέσα Ιουλίου καλά κρατούν, έχουν διαμορφώσει ένα ορισμένο κλίμα, κατά βάση με κορμό τους εργαζόμενους των νοσοκομείων που έχουν μπει στο στόχαστρο. Συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, συγκεντρώσεις–συναυλίες σε τοπικό επίπεδο και μια κεντρική στα Προπύλαια στην Αθήνα, στάσεις εργασίας και απεργίες με συγκεντρώσεις έξω από το Υπουργείο Υγείας και διαδηλώσεις, ενεργοποίηση κατοίκων, φορέων και πολιτικών δυνάμεων έχουν καταφέρει να σπάσουν το μονοπώλιο της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Παράλληλα προσπάθειες πραγματικού συντονισμού βρίσκονται σε εξέλιξη πανελλαδικά προσπαθώντας να ξεπεράσουν τη γραμμή απραξίας, υποταγής και ξεπουλήματος της συνδικαλιστικής ηγεσίας (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΠΟΕΔΗΝ). Με κοινό ταξικό αγώνα με τους εργαζόμενους  στην εκπαίδευση που απολύονται και με άνοιγμα σε όλους του εργαζόμενους και την κοινωνία( ειδικά σε τοπικό επίπεδο στα νοσοκομεία που κλείνουν).  Ως φοιτητές πρέπει να ενταχθούμε έμπρακτα, μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες των συνελεύσεων, στο πανκοινωνικό-πανυγειονομικό κίνημα, προκειμένου να αγωνιστούμε για τη διατήρηση και την επέκταση του δημόσιου δωρεάν συστήματος περίθαλψης και για να πετύχουμε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον για εμάς, ως γιατροί σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας με αξιοπρεπείς όρους για την εργασία μας και για τους ασθενείς μας.