Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!



Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!

Ένα μόλις μήνα πριν το ερχομό του νέου έτους, και ήδη βιώνοντας την περιβόητη «ανάπτυξη» του αγαπητού κυρίου Σαμαρά, που βασίζεται σε καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καταστολή των φοιτητικών και εργατικών αγώνων και στο ξεπούλημα κάθε βασικού αγαθού, ο τομέας της Υγείας δε θα μπορούσε να έχει μείνει ανέγγιχτος.
Η πολιτική της λιτότητας, που έφερε υποστελεχωμένα νοσοκομεία και τραγικές ελλείψεις υλικών, συνεχίζεται στο ήδη καταβαραθρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με το σχέδιο «Δημοκίδης» και το χαράτσι του 25ευρου να ανοίγουν την αυλαία. Το σχέδιο αυτό περιελάμβανε το κλείσιμο 8 κεντρικών νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και Κέντρων Υγείας, προβλέποντας το ίδιο και για άλλα, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Δεν άργησε όμως να έρθει και η είδηση του 25ευρου εισιτηρίου για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία, μέτρο σε ισχύ από τον Ιανουάριο του ’14, θέτοντας φανερά τους ταξικούς φραγμούς και στην υγεία, μετατρέποντάς την από δημόσιο και δωρεάν για όλους, σε μια υγεία 2 ταχυτήτων, για «έχοντες» και «μη έχοντες».
  Τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο τομέας της ψυχικής υγείας με την ανακοίνωση για το κλείσιμο και συγχωνεύσεις ψυχιατρικών μονάδων: Επιστροφή στα ψυχιατρεία 1500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές, απόλυση 3050 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, κλείσιμο 210 μονάδων ψυχικής υγείας και αποασυλοποίησης. Το κλείσιμο των ψυχιατρείων αποτελεί μια στοχευμένη φασιστική πολιτική της κυβέρνησης που επαναφέρει και τα κατεργημένα ως τώρα ψυχιατρικά άσυλα- κοινωνικές «φυλακές», καταδικάζοντας τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση και ελεύθερη πτώση με σκοπό τη διάλυση κάθε προνομιακής δομής για ανθρώπους με αναπηρίες και την εξόντωση τόσο των ψυχικά πασχόντων όσο και των ίδιων των εργαζομένων.
  Παραπονεμένος, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να μείνει και ο φορέας της δημόσιας ασφάλισης, ο ΕΟΠΥΥ (ο κύριος οργανισμός παροχής υγειονομικής περίθαλψης σχεδόν του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού όπως αναφέρεται και στο site του), που εν μία νυκτί ανακοινώθηκαν οι απολύσεις 1200 γιατρών και επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για τη διάλυσή του. Φυσικά, για όσους γιατρούς δεν ενταχθούν στις απολύσεις, προβλέπεται να απορροφηθούν από το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, όπως ακριβώς δηλαδή που προβλεπόταν και για τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΙΚΑ, οι οποίοι απ’όταν τα νοσοκομεία τους έκλεισαν, βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και ασκούν το επάγγελμα μόνο από το γραφείο του σπιτιού τους πλέον!!   Ο ΕΟΠΥΥ από πάροχος μετατρέπεται αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας προσφέροντας απλόχερα δις ευρώ στους πιο πιστούς συμμάχους του: τον ιδιωτικό τομέα ,τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων. Ταυτόχρονα αφήνει εκτεθειμένους ασθενείς και υγειονομικούς που καλούνται να πληρώνουν τις υπερβάσεις από την τσέπη τους. Ενώ υπογράφει όμως σκανδαλώδεις συμβάσεις με το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, ζητά να επιστρέψουν με διάφορους τρόπους μέχρι και 70%  από τα δεδουλευμένα οι  απλήρωτοι συμβεβλημένοι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί!
  Η σφοδρή επίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει συμπαρασύρει, όμως, και τις εργασιακές μας προοπτικές, που θα χαρακτηρίζονται από άκρατη εκμετάλλευση, εξαντλητική εντατικοποίηση και αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας χωρίς αντίκρισμα για τον εργαζόμενο και τις ανάγκες της κοινωνίας. Για τους νέους γιατρούς που μπαίνουν τώρα στο στίβο της εργασίας, οι αναγγελίες του υποχρεωτικού αγροτικού και το ενδεχόμενο επιβολής εξετάσεων για την ειδικότητα, αποτελούν ήδη μία γεύση.
 Πάνω σε αυτή την επιτηδευμένη υποβάθμιση του ΕΣΥ οι πολυεθνικές βρίσκουν νέους ορίζοντες κερδοφορίας στο δημόσιο σύστημα υγείας, μέσω των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων που βλέπουμε να μπαίνουν στην αυτόματο πιλότο της κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε δεν είναι και λίγα πια τα παραδείγματα νοσοκομείων που έχουν παραδώσει ήδη πτέρυγές τους σε ιδιώτες(όπως το ΚΑΤ στην Interamerican).
  Σε αυτό το φόντο της εξαθλίωσης όλων των εκφάνσεων της δημόσιας ζωής και της κοινωνικής μιζέριας που θέλουν να μας επιβάλλουν η μόνη λύση από δω και στο εξής φαντάζει η συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με τους αγωνιζόμενους κλάδους για μια συνολική ανατροπή της πολιτικής αυτής που κατασπαράζει κάθε μέρα και τις κοινωνικές παροχές της παιδείας και της υγείας στο πλαίσιο της γενικότερης καθημερινής επίθεσης των μνημονίων, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η απεργία του ΕΟΠΥΥ, των εργαζόμενων στα ψυχιατρεία, οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία μπορούν να συναντηθούν με τους απεργούς των πανεπιστημίων, τους  αγώνες των «διαθέσιμων» του δημόσιου τομέα, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που επιμένουν, και με όλο το λαό σε ένα κίνημα ανατροπής και ελπίδας που θα σαρώσει την κυβέρνηση, τα μνημόνια και όσους σκοπεύουν να θυσιάζουν τα κοινωνικά αγαθά και τα εργατικά δικαιώματα, στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου.  


ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7/12, ΣΤΙΣ 18.00, ΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ (Καβύρη, έναντι πιάτσας ταξί) ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
« Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ. ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ.»

         

                Α.Ε.Ρ.Α.Σ.- Ε.Α.Α.Κ.