Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Γιατί να ψηφίσει κάποιος στις φοιτητικές εκλογές…

Γιατί να ψηφίσει κάποιος στις φοιτητικές εκλογές…
 ή αλλιώς ΑΠΟΧΗ απ’ την αποχή !
Στις 7 Μάη φέτος πραγματοποιούνται οι φοιτητικές εκλογές οι οποίες τη φετινή χρόνια αποτελούν κάτι περισσότερο από μια ανάδειξη ποσοστών, κάτι περισσότερο από μερικές έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου. Οι φετινές εκλογές μετά από ένα μεγάλο διάστημα κινηματικής έκρηξης εντός των σχολών αλλά και νηνεμίας στη συνέχεια έρχονται να δώσουν ένα μήνυμα ανυπακοής και αντίστασης από τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, προς όσους παίζουν με τις ζωές τους, βυθίζουν καθημερινά τις οικογένειες τους στη φτώχια, την εξαθλίωση και διαλύουν κάθε κοινωνικό αγαθό, μεταξύ αυτών και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση Σαμαρά πιστή στο έργο της συνεχίζει τη λυσσαλέα επίθεση στα δικαιώματα μας. Η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι συλλογική και περνάει μέσα από μαζικούς, πολιτικά επικίνδυνους, ανυποχώρητους αγώνες. Στο αμέσως προηγούμενο διάστημα με τις απολύσεις των διοικητικών προκάλεσε ένα γερό πλήγμα στη λειτουργία των ιδρυμάτων ανοίγοντας την πόρτα διάπλατα για την είσοδο εργολαβιών και άλλων επιχειρήσεων στη λειτουργία του πανεπιστήμιου. Ταυτόχρονα η φοιτητική μέριμνα διαλύεται μέρα με τη μέρα. Το επόμενο διάστημα με τους οργανισμούς και τους εσωτερικούς κανονισμούς η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα σχέδιο που χρόνια προωθεί: την πλήρη επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου με όλες τις λειτουργίες του να αποφέρουν άμεσο κέρδος στο κεφάλαιο, τη γιγάντωση των ταξικών φραγμών (μέσω και πολλών πειθαρχικών μέτρων) και το τσάκισμα του μόνου αντίπαλου στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου τόσα χρόνια.
Και αυτός ο αντίπαλος δεν είναι άλλος από το φοιτητικό κίνημα. Αυτό το φοιτητικό κίνημα που τόσα χρόνια βρίσκεται σε θέση μάχης ξεπερνώντας τους σκοπέλους που βάζουν και κάποιοι καλοθελητές στο εσωτερικό του (βλέπε ΠΑΣΠ- ΔΑΠ) και καταφέρνει πολλές φορές περισσότερο και άλλες φορές λιγότερο σημαντικές νίκες. Αυτό το φοιτητικό κίνημα που όλοι κοιτάνε να το φιμώσουν και να το καπελώσουν μιλάει από μόνο του και στις εκλογές τους δίνει μαζικό στίγμα.
Στις 7 Μάη δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε άλλο να είμαστε η γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης.
Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια πρώτη σφυγμομέτρηση της σπουδάζουσας νεολαίας με επόμενες να ακολουθούν με τις δημοτικές, τις περιφερειακές και ευρωεκλογές. Σε αυτό το διάστημα συνολικά χρειάζεται ενίσχυση-στήριξη και στράτευση με την αντικαπιταλιστική αριστερά. Την αριστερά που παλεύει τώρα για την επιβολή των αναγκών μας μέσα από αγώνες και δε τα αφήνει για τη μελλοντική κυβέρνηση ή για τη μέρα της κρίσης. Την αριστερά που τώρα δίνει μάχη ώστε ο λαός να οργανωθεί παντού. Στα σωματεία, στους συλλόγους, στις γειτονιές. Όπου ζει και αναπνέει η εργατική τάξη και η νεολαία. Η ενίσχυση αυτής της αριστεράς δίνει ηχηρό χαστούκι στα κοράκια του κεφαλαίου, της ΕΕ του ΔΝΤ και της φασιστικής τους εφεδρείας.

Η στήριξη-ενίσχυση-στράτευση με τn EAAK σημαίνει στήριξη-ενίσχυση-στράτευση με αυτούς που παλεύουν για την ανατροπή της μαυρίλας που ζούμε καθημερινά.  Σημαίνει βήμα για την ανασυγκρότηση του συλλόγου και συνολικά του φοιτητικού κινήματος, απειθαρχία στις εντολές της κυβέρνησης και της ΕΕ και διάθεση μάχης τώρα για όσα μας ανήκουν και μας τα κλέβουν. Σημαίνει συμβολή σε μια ανώτερη υπόθεση ώστε από την επόμενη κιόλας μέρα με αγώνες επιβολής να κατοχυρώσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα μας και να υπερασπιστούμε τις ανάγκες μας. Σημαίνει  σύγκρουση με τη νομιμότητα μέσα και έξω από τις σχολές, κριτική στην εκάστοτε «αυθεντία» και στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Σημαίνει αγώνα εδώ και τώρα για μόρφωση – δουλειά – λαϊκές ελευθερίες για όλο το λαό με βάση τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Α.Ε.Ρ.Α.Σ. - Ε.Α.Α.Κ.