Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Φύγαμε για Μουντιάλ…

Οι προβολείς της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας και μη στρέφονται στη Βραζιλία η οποία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει για δεύτερη φορά  το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Η συρροή του κόσμου αναμένεται μεγάλη προσδοκώντας να αντικρίσει  ατελείωτα πάρτυ, φανταστικές τρίπλες, πληθωρικές γυναίκες,  εξωτικές παραλίες και ένα πλήθος που να κουνιέται στο ρυθμό της σάμπα.

Όμως ξέρεις τι συμβαίνει πραγματικά στη Βραζιλία;

Στη Βραζιλία εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει η «εξυγίανση» των φαβελών με την αστυνομία να αναλαμβάνει τον κυρίαρχο ρόλο. Εξουσιοδοτημένη από την κυβέρνηση, καθημερινά πραγματοποιεί επεμβάσεις πετώντας στο δρόμο χιλιάδες κατοίκους των φαβελών και δεν διστάζει να σκοτώνει εν ψυχρώ όσους αντιστέκονται βλέποντας ακόμη και στο πρόσωπο μικρών παιδιών εμπόρους ναρκωτικών και δολοφόνους. Αλλά επειδή δεν μπορεί να εξοντώσει όλους τους φτωχοδιαβόλους  τους απομονώνει χτίζοντας τείχη, ώστε να προφυλάξει την σωματική ακεραιότητα και την αισθητική  των τουριστών της.
 Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του Μουντιάλ που στο όνομα της ανάπτυξης, του κέρδους και των μεγάλων επιχειρήσεων καταπατά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα ακόμη και το δικαίωμα στη ζωή. Μια διοργάνωση που αντί για γιορτή του αθλητισμού και της συνένωσης των λαών έχει μετατραπεί σε μέσο εξυπηρέτησης και προώθησης των συμφερόντων λίγων με μόνο σκοπό το χρήμα. Συνεργάτες του εγκλήματος είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και το ίδιο το σύστημα που το αναπαράγει και θα συνεχίσει αν δεν βάλουμε φρένο γιατί ήδη στο Κατάρ την μεθεπόμενη διοργανώτρια χώρα έχουν αρχίσει τα σκλαβοπάζαρα, τα απλήρωτα μεροκάματα, οι απάνθρωπες συνθήκες   εργασίας που κοστίζουν καθημερινά τη ζωή ενός εργάτη.
Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι μόνο η κατασκευή ενός γηπέδου  στην Μπραζίλια κόστισε 900 εκατομμύρια δολάρια  με χρόνο ζωής τις ημέρες του Μουντιάλ αφού την ίδια στιγμή η πόλη δεν έχει καμία επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου. Τα ίδια χρήματα θα έπρεπε να δοθούν για την αύξηση του βασικού μισθού που μετά βίας  αγγίζει τα 240 ευρώ (λίγο αντιφατικό δεν είναι για την 6η οικονομική δύναμη στον κόσμο;), στην παιδεία που ο αναλφαβητισμός φθάνει το 10% ,στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί ο κόσμος δεν έχει να φάει πόσο μάλλον να αγοράσει τα φάρμακά του.
Ο λαός της Βραζιλίας έχει κάνει το πρώτο βήμα. Εδώ και ένα χρόνο διαδηλώνει κατά της FIFA και της εκμετάλλευσης φωνάζοντας «δεν θέλουμε γήπεδα, θέλουμε υγεία και εκπαίδευση». Κατακλύζει τους δρόμους και προσδίδει ένα χαρακτήρα κοινωνικής εξέγερσης η οποία δέχεται άγρια μορφή καταστολής  οδηγώντας στο θάνατο αρκετών διαδηλωτών. Στο δρόμο οφείλουμε να δείξουμε τη φωνή της αντίδρασης μας, μιας φωνής αγωνιστικής, συλλογικής, διαρκείας που θα διεκδικεί ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον, μια καλύτερη υγεία και παιδεία, μια καλύτερη ποιότητα ζωής  κόντρα στις τωρινές πρακτικές και στο κατεστημένο.


Α.Ε.Ρ.Α.Σ - Ε.Α.Α.Κ