Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Στο δημοψήφισμα ΟΧΙ... Στην ρήξη ΝΑΙ!!!


Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα φαίνεται ξεκάθαρα το αδιέξοδο της πολιτικής στρατηγικής που έκανε προεκλογικά τσιτάτο ο ΣΥΡΙΖΑ: “Μέσα στην ΕΕ-χωρίς μνημόνια”, ή αλλιώς “ούτε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, ούτε απόλυτη υποταγή”. Παρόλη την ξεκάθαρη φιλευρωπαϊκή στάση του ΣΥΡΙΖΑ όλον αυτόν τον καιρό, η ΕΕ έδειξε απέναντι του το πρόσωπο που αναλογεί στον αντιδραστικό χαρακτήρα της.
Μια απ'τις πρώτες αυταπάτες που προσπάθησε να μας καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αποβάλλουμε είναι ότι η στάση της ΕΕ απέναντι του είναι η στάση ενός συντηρητικού οικοδομήματος απέναντι σε μια αριστερή κυβέρνηση. Ποσώς ενδιαφέρει την ΕΕ, αν μια κυβέρνηση αυτοονομάζεται αριστερή, σοσιαλιστική ακόμα και αντικαπιταλιστική αν αυτά που διαπραγματεύεται και αυτά στα οποία δεσμεύεται είναι στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής που προβλέπει η ΕΕ. Και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα ήταν ο παράδεισος των δανειστών.
Στην τελευταία εκδοχή της ελληνικής πρότασης λοιπόν, η οποία αποδεχόταν σχεδόν όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, η συμφωνία δεν ήρθε! Και δεν είχε λόγο να έρθει απ'τη στιγμή που οι δανειστές είδαν την κυβέρνηση να υποχωρεί κατά κόρον και διέκριναν την ευκαιρία να τα πάρουν όλα και ακόμα περισσότερα. Έτσι η κυβέρνηση διέφυγε με ένα όχι μισό, φοβισμένο, ένα όχι που δε μιλάει για σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ αλλά επιδιώκει καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης.
Αυτό το όχι όμως είναι στο χέρι μας να γίνει το ΟΧΙ της ανατροπής.
Το ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού, των τρένων, των λιμανιών, το ΟΧΙ στον ΕΝΦΙΑ που απαιτούν, στο άνευ προηγουμένου ξήλωμα μισθών και συντάξεων, στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, στην αύξηση των εσόδων ΦΠΑ, στη φοροληστεία, το ΟΧΙ στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας που αφήνει ανθρώπους στο δρόμο, το ΟΧΙ στην πληρωμή του ληστρικού χρέους που το χιλιοπληρώσαμε απ'τις τσέπες μας χωρίς να το έχουμε δημιουργήσει εμείς.
Η κυβέρνηση καλεί τον λαό να ψηφίσει «όχι», ελπίζοντας να το χρησιμοποιήσει μετά ως νέο διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που δεν αφορούν την ουσία αλλά την ταχύτητα και τη διάρθρωση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων υπέρ του κεφαλαίου.
Όμως το «όχι» το απαιτήσαμε και πρέπει να είναι δικό μας, λαϊκό και απαιτητικό. Αυτό σημαίνει ότι το δικό μας ''όχι'' δε σταματάει στο να ψηφίσουμε αλλά στο να οργανώσουμε αντεπίθεση από αύριο κιόλας, αντεπίθεση λαϊκής απαίτησης που θα κριθεί στους δρόμους που θα απαιτεί να μη γίνει καμία υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών, που δε θα υποκύπτει στην τρομοκρατία γιατί χρεοκοπία είναι η συμφωνία που αν ψηφιστεί ισοδυναμεί με τσάκισμα των ζωών μας.
Μπορούμε και χωρίς αυτούς. Ήρθε η ώρα να πούμε το ΝΑΙ στη λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή διαχείριση του κοινωνικού πλούτου, ΝΑΙ στην άμεση ικανοποίηση των εργατικών αιτημάτων, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και υπό εργατικό έλεγχο, το ΝΑΙ στην τελειωτική ρήξη με την ΕΕ και τους θεσμούς τους. Για μια καινούρια επόμενη μέρα με δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα και για να στείλουμε ένα διεθνιστικό μήνυμα αντίστασης, απελευθέρωσης και αξιοπρέπειας.

                                                       Α.Ε.Ρ.Α.Σ - Ε.Α.Α.Κ