Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΠΛΑΙΣΙΟ Ε.Α.Α.Κ. ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22/10/08

Την ίδια στιγμή που η παγκόσμια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος διευρύνεται, καταρρέουν μαζί της και οι νεοφιλελεύθεροι μύθοι για την αγορά ως τον καλύτερο μηχανισμό κοινωνικής ρύθμισης, οι μύθοι για την αξία του ανταγωνισμού και τη σημασία της «επιχειρηματικότητας». Παρόλο όμως που οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «αγοράζουν» σε κατάσταση πανικού την μια επιχείρηση μετά την άλλη, επιμένουν στην ίδια πολιτική. Την πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ελαστική εργασία, στη λιτότητα, στην πιο βαθιά εκμετάλλευση. Ακόμη, όταν καταφεύγουν στην κρατική παρέμβαση, το κάνουν για να στηρίξουν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και όχι για να στηρίξουν την εργαζόμενη πλειοψηφία.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, προωθεί μια νέα ταξική φορολογική «μεταρρύθμιση», η οποία έρχεται να «διευρύνει την φορολογική βάση» κυρίως προς τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα στρώματα της κοινωνίας, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Παράλληλα, προωθεί ενα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων (Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, αεροδρόμια και λιμάνια σε όλη την χώρα, προώθηση των ΣΔΙΤ). Την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση με την προώθηση του Νόμου Πλαίσιο, την νομιμοποίηση των Ιδιωτικών «Κολλεγίων» και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τον περιορισμό της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με χρήση και της βάσης του 10.

Πάμε κόντρα στο ξεπούλημα του δημόσιου πανεπιστημίου, των ακαδημαϊκών ελευθεριών, στην εναρμόνιση των ελληνικών πανεπιστημίων με τις κατάπτυστες συνθήκες της ΕΕ, στους επίδοξους νόμους του ΠαΣοΚ περί «δύο κύκλων σπουδών» και «ανωτατοποίησης», στον νέο νόμο πλαίσιο της ΝΔ, στον μεσαίωνα της ανασφάλιστης εργασιακής περιπλάνησης και στην ποινικοποίηση των εργατικών και φοιτητικών αγώνων.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Με το ξεκίνηµα της νέας ακαδηµαϊκής χρονιάς γίναµε όλοι µάρτυρες της εφαρµογής µίας πτυχής του νέου νόµου πλαισίου. Το µέτρο αυτό προβλέπει ότι ο κάθε φοιτητής καλείται να επιλέξει στο κάθε µάθηµα πιο σύγγραµµα θα πάρει δωρεάν από µια λίστα που καταρτίζεται από το τµήµα της σχολής του. Τι προβλέπει ο νόμος; Την διάθεση ενός δωρεάν συγγράματος από μια λίστα που θα καλύπτει κατά το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι της ύλης! Και η υπόλοιπη ύλη; Ε, δε θέλει και πολλή φιλοσοφία… Ένα μικρό δείγμα από το νόμο: «…αν οι φοιτητές ή σπουδαστές επιλέξουν περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, το δικαίωμα δωρεάν προμήθειας και επιλογής συγγραμμάτων δεν επεκτείνεται και στα επιπλέον μαθήματα που επέλεξαν κι εξετάστηκαν οι φοιτητές, ακόμη και αν αυτά υπολογίζονται για τη λήψη του πτυχίου.» Περικοπές δηλαδή στον αριθμό των βιβλίων που ήδη διανέμονταν! Κι όλο αυτό βέβαια στο όνομα της μεταρρύθμισης(;) Επίσης αναφέρεται ότι «Επιλογή δεύτερου συγγράμματος για το ίδιο μάθημα δεν επιτρέπεται ακόμη και αν ο φοιτητής ή σπουδαστής δεν επέλεξε κανένα από τα προτεινόμενα διδακτικά συγγράμματα…»

Επιπλέον η κυβέρνηση µέσα στο καλοκαίρι προχώρησε στην «ανωτατοποίηση» των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΙΕΚ και λοιπά κολλέγια) εξισώνοντας τα µε τα ΑΕΙ. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν έπεσαν από τον ουρανό. Υπήρξαν το αποτέλεσμα τροπολογίας που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2004 στο Ευρωκοινοβούλιο απ' τον τότε ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη. Στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο νυν υπουργός Μεταφορών προβάλλει την υιοθέτηση του διαβήματός του σαν μεγάλη επιτυχία. Ιδιωτικοποίηση,λοιπόν, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρά το ότι το φοιτητικό κίνημα ανέτρεψε την αναθεώρηση του άρθρου 16! Δεν είναι τυχαίο που αυτή τη χρονιά έμεινε εκτός σχολών το 43% (!) των μαθητών αφού δεν μπόρεσε να περάσει το φραγμό της βάσης του 10 (που ακριβώς αυτό εξυπηρετούσε πάντα, τον εξαναγκασμό της νεολαίας να στρέφεται στα ΚΕΣ για να αγοράσει ένα πτυχίο)… Οι δηλώσεις του πρώην δαπίτη υπουργού της ΝΔ ήταν ξεκάθαρες: η δημόσια παιδεία δεν έχει περιθώρια βελτίωσης, και η μόνη λύση είναι να δεχθεί το σοκ της ίδρυσης ιδιωτικών! Και η ανοησία ότι θα είναι μη κερδοσκοπικά πήγε και από επίσημα χείλη περίπατο αφού ο υπουργός δήλωσε ότι ο κάθε ιδιώτης μπορεί να γίνει χρηματοδότης ενός τέτοιου «πανεπιστημίου». Και αφού αλλάξει και ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπίστημια όπως εξαγγέλθηκε και δημιουργηθεί ένα επιπλέον προπαρασκευαστικό έτος θα ληθεί και το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το πώς θα εισέρχονται οι φοιτητές σε τέτοιου είδους ιδιωτικές σχολές.

Το χειρότερο είναι ότι αφού απέτυχε να προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση που θα επέτρεπε αυτόν τον κερδοσκοπικό εκφυλισμό της ανώτατης Εκπαίδευσης, τώρα αναζητεί τρόπους παραβίασης του Συντάγματος! Έχει καταστήσει προφανές τοις πάσι ότι θα αποπειραθεί να περάσει με νόμους αυτό που απέτυχε να κάνει με την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος - πράγμα που είναι εξόφθαλμα παράνομο.

Τα ΚΕΣ και η βιβλιοκάρτα αποτελούν πτυχές µίας συνολικότερης εκπαιδευτικής µεταρρύθµισης η οποία στόχο έχει να µετατρέψει το πανεπιστήµιο σε επιχείρηση. Αναγκάζει τις σχολές να λειτουργούν με μη κρατική χρηματοδότηση εξυπηρετώντας τις επιχειρήσεις και όχι τις κοινωνικές ανάγκες και ευαγγελίζεται την πειθάρχηση των φοιτητών πλήττωντας το άσυλο, συστήνωντας φοιτητοδικεία, θέτοντας ανώτατο όριο σπουδών και ελάχιστο όριο στις διδακτικές ώρες τις 13 βδομάδες! Τις διαθέσεις τους έδειξαν ήδη στην ξάνθη, βάζοντας κάμερες στο αμφιθέατρο των ηλεκτρολόγων στην πολυτεχνική σχολή,καθώς και στην κομοτηνή όταν σε επίσκεψη του Καρολου Παπούλια στο πανεπιστήμιο εισέβαλε για την ασφάλεια του … η στρατονομία!

Παράλληλα ο εσωτερικός κανονισμός που εφαρμόζεται μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • Υποχρεωτική εφαρμογη αξιολόγησης με βάση τα κριτήρια των επιχειρήσεων
  • Διαγραφή φοιτητών στα 2ν έτη σπουδών
  • Σύσταση 4ετών επιχειρησιακών συμβάσεων με το κράτος
  • Καθιέρωση φοιτητοδικείων
  • Απαγόρευση της χρήσης των πανεπιστημιακών χώρων πέρα των προβλεπομένων
  • Ίδρυση επιτροπής δεοντολογίας που θα κρίνει την διαγωγή των πανεπιστημιακών
  • «φοιτητική μέριμνα» με φοιτητικά δάνεια και ανασφάλιστη ολιγόωρη εργασία εντός το πανεπιστημίου
  • Κατάργηση του δωρεάν συγγράματος
  • Θέση manager στα πανεπιστήμια

Και όλα αυτά κατοχυρωμένα στον νόμο για τα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα, που θα δεσμεύει το πανεπιστήμιο με απειλή την άρση της χρηματοδότησης.

Παράλληλα ο νόμος για την έρευνα περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το πώς εκπρόσωποι των βιομηχανιών καθορίζουν το αντικείμενο της έρευνας, και ο νόμος για τα μεταπτυχιακά επισημοποιεί πανηγυρικά τα δίδακτρα, καθώς και τον καθορισμό των αντικειμένων μελέτης από ειδικές επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν «εξέχοντα» πρόσωπα της επιχειρηματικής κοινότητας.

ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Καμία ποινικοποίηση των αγώνων της νεολαίας με οποιοσδήποτε τρόπο,

Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Ένα πανεπιστήμιο χωρίς ταξικούς φραγμούς, με ενιαίο κύκλο σπουδών και πτυχίο και μία σχολή ανά επιστημονικό αντικείμενο. Ένα πανεπιστήμιο που διασφαλίζει τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα που λειτουργεί υπέρ των κοινωνικών αναγκών και παρέχει ολοκληρωμένη και ουσιαστική γνώση.

Επιπλέον με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΠαΣοκ θίγουν τα ασφαλιστικά δικαιώµατα των εργαζοµένων, πλήττουν τους εργαζόµενους συνολικά µέσω των νέων φορολογικών µέτρων και οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση όλες τις µεγάλες δηµόσιες επιχειρήσεις (βλέπε ΟΤΕ, ΟΣΕ, Ολυµπιακή) µε ότι συνέπεια έχει αυτό για τους εργαζοµένους των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και την ποιότητα και το κόστος των υπηρεσιών τους.

Έτσι τώρα η ΝΔ μιλά σε έτοιμο έδαφος για:

  • Αύξηση του χρόνου εργασίας
  • Αύξηση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων τη στιγμή που οι νέοι εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι
  • Ενοποίηση των ταμείων για να καλυφθούν (κάποιες από τις) ελλείψεις από τα κλεμμένα
  • Μείωση των συντάξεων
  • Περιορισμός των επικουρικών συντάξεων

Η κυβέρνηση λέει ότι το ασφαλιστικό σύστημα παρουσιάζει ελλείμματα.

Δε λέει ότι από ιδρύσεως των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρήματα δίνονταν δανεικά και αγύριστα στους εργοδότες για το ‘’καλό’’ της ελληνικής οικονομίας. Για τους ίδιους λόγους τους χαρίζουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Λεπτομέρεια: τα χρήματα αυτά είναι δικά σου, καθώς έχουν παρακρατηθεί από το μισθό σου.

Και προτείνει να αυξήσουν τις εργατικές εισφορές, και να μειώσουν τις συντάξεις, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κλοπή. Επιπλέον θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο, για να μας τιμωρήσουν που δεν κάνουμε πολλά παιδιά, παρά τους άθλιους μισθούς, και ταυτόχρονα έχουμε το θράσος να ζούμε περισσότερο.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνουν συνεχώς καθώς αυξάνει και ο παγκόσμιος παραγόμενος πλούτος (φτάνει να θρέψει 3 φορές τον πληθυσμό της γης) μας υποχρεώνουν είτε να δουλεύουμε περισσότερο σε μια δουλειά, είτε να δουλεύουμε λίγο σε περισσότερες από μία.

Απαιτούμε αυτά που οι δυνατότητες της εποχής επιτρέπουν και οι ανάγκες μας για μια αξιοπρεπή ζωή απαιτούν: Δημόσια Δωρεάν Παιδεία , λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους και αξιόπιστη κοινωνική ασφάλιση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους
  • Πλήρη παροχή δωρεάν συγγραμάτων – κάτω τα χέρια από τα δωρεάν βιβλία
  • Κατάργηση των ΚΕΣ – κέντρων παραπαιδείας
  • Πλήρη διασφάλιση το ασύλου
  • Έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες – καμία δέσμευση υπέρ της κερδοφορίας των επιχειρήσεων
  • Ανατροπή του νόμου της αξιολόγησης- κατηγοριοποίησης των σχολών
  • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών
  • Πλήρη δωρεάν φοιτητική μέριμνα (σίτιση-στέγαση) με κρατική χρηματοδότηση
  • Σύσταση σωματείου βιοεπιστημόνων με ταξικά χαρακτηριστικά για την προάσπιση των συμφερόντων μας, και συντονισμό με τα άλλα βιολογικά
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή με πλήρη ασφάλιση
  • Άμεση κατάργηση του εκτρώματος νόμου του ασφαλιστικού
  • 1400 ευρώ για όλο το λαό
  • 5ήμερο 6άωρο 30ώρο.
  • Κατάργηση της εργατικής εισφοράς, να πληρώνουν κράτος και εργοδότες.
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Άμεση απόσυρση όλων των διώξεων κατά της συνδικαλιστικής δράσης

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ:

  • Την αισχρή επίθεση από ΜΜΕ ενάντια στο εργατικό, στο μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα
  • Τους γραφειοκράτες που σαμποτάρουν τα κινήματα
  • Την στάση του πρύτανη Σιμόπουλου για τη στάση του υπέρ του νόμου – πλαισίου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  • Κατάληψη της σχολής την Τετάρτη και την Πέμπτη με σχεδιασμό που θα αποφασιστεί από μία ανοιχτή σε όλους συντονιστική επιτροπή
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σε συνέλευση τμήματος που θα οριστεί με βάση τα φοιτητικά θέματα
  • Μαζική παράσταση στην επόμενη σύγκλητο του ΔΠΘ
  • Κοινή δράση και συντονισμός με κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, συνδικάτο ή ομοσπονδία ενάντια στην αντεργατική επίθεση
  • Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 29/10/08



ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: