Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Eίμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων

Εδώ και καιρό διεθνώς έχει ξεσπάσει οικονομική κρίση, η οποία π

Εδώ και καιρό διεθνώς έχει ξεσπάσει οικονομική κρίση, η οποία πλήττει κυρίως τα εργατικά στρώματα και όχι το κεφάλαιο και την αστική τάξη. Τις εργατουπαλληλικές σχέσεις χαρακτηρίζει σε καθημερινό επίπεδο, η ανασφάλεια, η ελαστικότητα και γενικότερα η παρακμή.

Παρατηρούμε συνεχώς εργαζόμενους να απολύονται, να μην παίρνουν τα δουλεμένα λεφτά τους και να μειώνονται συνεχώς οι αποδοχές τους, αντίθετα τα αφεντικά όχι μόνο δεν χάνονται τα κέρδη τους, αλλά αντίθετα ευνοούνται από τις κυβερνήσεις, που τους στηρίζουν στις αντεργατικές τους κινήσεις.

Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα εργατών και αφεντικών συγκρούονται. Όποτε οι εργαζόμενοι σηκώνουν το κεφάλι και διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματα τους, η εργοδοτική τρομοκρατία έρχεται να καταστείλει τους αγώνες τους, μέσω της αστυνομίας και των απειλών, και να τους κλείσει τα στόματα με απολύσεις, εργατικά ατυχήματα και μαφιόζικες επιθέσεις. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα εργοδοτικής τρομοκρατίας, χωρίς όμως να αποτελεί μοναδικό περιστατικό, είναι αυτό της αγωνιζόμενης συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι για τους αγώνες της στο σωματείο καθαριστριών Αττικής.

Η ίδια πολιτική όμως ακολουθείται και στα τοπικά εργοστάσια της Θράκης, όπου οι μεγαλοεπιχειρηματίες εξακολουθούν να σημειώνουν υπερκέρδη, πετώντας χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο, οχυρωμένοι πίσω από την οικονομική κρίση, όπως συνέβη με τους εργαζόμενους των κλωστουφαντουργειών και του ‘ΘΡΑΚΗ’.

Ως φοιτητές και μελλοντικοί εργαζομένοι είμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση ουσιαστική λύση δεν μπορεί να είναι η απλή επαναπρόσληψη τους και η συνέχιση της εργασίας τους στο υπάρχον εργασιακό καθεστώς.


  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους

  • Πέρασμα του εργοστασίου στα χέρια των εργατών, εργατικός έλεγχος


Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μόνο με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, εργατικές συνελεύσεις, συνεχή πίεση στα πολιτειακά όργανα, συντονισμό με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία και συνολικότερα τα πληττόμενα στρώματα.

Σε όλα αυτά θα είμαστε παρόντες


ΕΑΑΚ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ