Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Και τι είπαμε ότι είναι η Γενική Συνέλευση;

Καλωσορίσατε στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δ.Π.Θ. ( για όσους βρίσκονται εδώ κατ’ επιλογήν: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και για όσους κατά τύχη: Δεν Πέρασα Θεσσαλονίκη). Πολλές άγνωστες λέξεις θα πλημμυρίσουν το λεξιλόγιο σας. Κάποιες από αυτές θα ανήκουν στο επιστημονικό πεδίο, όπως χιάσματα, C.elegans, ATP, τις οποίες θα μάθετε εν καιρώ από καθηγητές. Κάποιες άλλες, όπως Γενική Συνέλευση, Φοιτητικός Σύλλογος, κ.α, μπορεί να τις έχετε ξανακούσει, αλλά κανείς μέχρι τώρα δε μπήκε στον κόπο να σας εξηγήσει. Αυτό το κείμενο έχει σαν σκοπό του να εξηγήσει τις άγνωστες αυτές λέξεις.

Φοιτητικός Σύλλογος: Με την εγγραφή σου στο πανεπιστήμιο, γίνεσαι αυτομάτως μέλος του φοιτητικού συλλόγου της σχολής, δηλαδή ο Φοιτητικός Σύλλογος (Φ.Σ.) απαρτίζεται από εσένα και όλους τους συμφοιτητές σου. Στόχος του είναι η υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των φοιτητών. Μέσω του φοιτητικού συλλόγου μπορείς να συμμετέχεις ενεργά στη λήψη αποφάσεων που αφορούν σε όλα τα ζητήματα της σχολής, από την φοιτητική σου καθημερινότητα, όπως τις δωρεάν σημειώσεις, έως πολιτικά ζητήματα, σαν τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάη.
Θυμήσου! Ο Φ.Σ. είναι πάνω από κάθε παράταξη και καθηγητή.
Γενική Συνέλευση: Είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του φοιτητικού συλλόγου. Μέσα στη Γενική Συνέλευση μπορείς να εκφράσεις την γνώμη σου ελεύθερα πάνω σε όποιο ζήτημα αφορά τον Φ.Σ., από τις αυθαιρεσίες κάποιου καθηγητή έως τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την εργασία. Συγκαλείται συγκεκριμένη μέρα με συγκεκριμένα θέματα μετά από συλλογή υπογραφών ή με απόφαση του Δ.Σ. Η παρουσία στην Γ.Σ. είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι αποφάσεις λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά με ψηφοφορία και οφείλουν να τις σέβονται όλοι, από τον πρώτο καθηγητή έως τον τελευταίο φοιτητή. Μαζικές συνελεύσεις είναι χαρακτηριστικό ισχυρού φοιτητικού συλλόγου και μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις και αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς.
Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.): Είναι ένα 9μελές όργανο που εκλέγεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και έχει σκοπό τη λήψη αποφάσεων εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου. Όπως και εσύ καταλαβαίνεις 9 άτομα δεν είναι λογικό να αποφασίζουν για όλο τον Φ.Σ. καπελώνοντας τον πολλές φορές έτσι για σημαντικά θέματα... Εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι αποφάσεις που μας αφορούν πρέπει να λαμβάνονται στις Γ.Σ μας.
Ανοιχτές Συντονιστικές Επιτροπές: Είναι φυσικό επακόλουθο των Γενικών Συνελεύσεων. Ουσιαστικά αποτελούνται από όλους όσους ενδιαφέρονται για την υλοποίηση των αποφάσεων της Γ.Σ. χωρίς περιορισμούς.
Συνελεύσεις Έτους- Επιτροπή Έτους: Κάθε έτος πρέπει να κάνει τακτικές και έκτακτες συνελεύσεις για θέματα που το αφορούν (προγράμματα μαθημάτων, εξεταστικές, κλπ.). Οι αποφάσεις αυτών των συνελεύσεων πρέπει να υλοποιούνται από ανοιχτές επιτροπές που θα προκύπτουν από τη συνέλευση.
Εκλογές: Γίνονται την άνοιξη. Πολλοί που θα σε πλησιάσουν (ή σε έχουν ήδη πλησιάσει) σε βλέπουν σαν μια κινούμενη ψήφο. Τα πραγματικά προβλήματα όμως, λύνονται στα αμφιθέατρα και τις τακτικές Γ.Σ. και όχι σε ετήσια ραντεβού.


ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ