Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΑΑΚ-ΑΕΡΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΗΣ

03-11-09

Η σημαντικότερη δομική κρίση του καπιταλισμού από το 29-30 είναι στο μεσουράνημά της. Προέρχεται από τις εγγενείς αντιφάσεις του συστήματος, που είναι καταδικασμένο να διευρύνει τις ανισότητες, να συσσωρεύει συνεχώς περισσότερο πλούτο σε συνεχώς λιγότερα χέρια. Να κάνει τις ανισότητες έκδηλες σε τέτοιο βαθμό, που προκειμένου να αναπαραχθεί να οδηγείται στις οικονομικές κρίσεις, στην μαζική δηλαδή καταστροφή κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν αποτελεσματικά, προϊόντων που έμειναν απούλητα, γενικότερα παραγωγικών συντελεστών. Και ο πρώτος συντελεστής που απαξιώνεται είναι η εργασία… Αυτό εννοούμε λέγοντας ότι το κεφάλαιο επιχειρεί να φορτώσει το βάρος της κρίσης του στις πλάτες των εργαζομένων…

Ας τελειώσουν λοιπόν τα ψέματα, η επίκληση της <<εθνικής ενότητας για να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση>>. Ουδέτερη διέξοδος-που να τους ευνοεί όλους-από την κρίση δε μπορεί να υπάρξει. Την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να δουλεύουμε μέχρι και 80 ώρες την εβδομάδα, το ΠΑΣΟΚ πετάει 120000 ομήρους των προγραμμάτων stage στο δρόμο και εξαγγέλλει αυξήσεις 20 λεπτών την ημέρα, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι φτάνουν παγκοσμίως τα 25 δις., πρέπει να φουντώσουν οι αγώνες της εργατικής τάξης ώστε να μην πληρώσει την κρίση τους, να πάρει από τα κέρδη τους, να δείξει τελικά το δρόμο για την πλήρη κατάργηση των κρίσεων, την άλλη κοινωνία και το σοσιαλισμό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ χάθηκε στον απόηχο της αδυναμίας της να σηκώσει τη σημαία της επίθεσης σε Παιδεία-Εργασία-Δημοκρατικά Δικαιώματα. Έχασε την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου, που στράφηκε στο ΠΑΣΟΚ. Στην πτώση καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και οι εργατικές και νεολαιίστικες αντιστάσεις του προηγούμενου διαστήματος, αντιστάσεις που δε στόχευαν απλά σε μία κυβέρνηση, αλλά στην πολιτική της. Το ΠΑΣΟΚ είναι με την πλάτη στον τοίχο και αναγκασμένο να υλοποιήσει τις βασικές κατευθύνσεις. Τις υλοποιούσε πριν πάρει τη σκυτάλη η ΝΔ και ποτέ δε διαφώνησε ουσιαστικά μαζί της. Από τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δοθεί καμία περίοδος χάριτος. Είναι ζωτικής σημασίας να φουντώσουν φοιτητικό-νεολαιίστικο-εργατικό κίνημα και να συνενωθούν σε ένα πολιτικό κίνημα ανατροπής, ικανό να ρίχνει κυβερνήσεις και να επιβάλλει το δίκιο του αγώνα. Παρακάτω θα περιγράψουμε τη φύση και τις εκφάνσεις της επίθεσης του κεφαλαίου στην Παιδεία και στα εργασιακά μας δικαιώματα.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Βασικοί πυλώνες της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι 2:

1 - Οι περικοπές από τη δημόσια παιδεία

2 - Η ανάγκη του κεφαλαίου για δημιουργία ελαστικών εργαζομένων μη ικανών για αντίδραση

Το πρώτο βήμα για την περικοπή δημόσιων δαπανών για την παιδεία γίνεται με την εισαγωγή ιδιωτών στα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, με το Νόμο-Πλαίσιο καθιερώνεται ο θεσμός της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η κρατική επιχορήγηση για το κάθε ίδρυμα μειώνεται και ταυτόχρονα υποχρεώνεται να συνάψει deals με ιδιώτες για να εξασφαλίσει τη λειτουργία τους. Προφανώς, οι ιδιώτες αυτοί θα αποκομίζουν κέρδος από την επένδυσή τους στο Πανεπιστήμιο: Τρανταχτά παραδείγματα η έρευνα της ιατρικής Αθήνας για τα τσιγάρα BF,των Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για την Avin-πετρέλαια Βαρδινογιάννη, του ΑΠΘ για όπλα από το NATO. Ας σημειωθεί ότι η εργασία παρέχεται αμισθί από φοιτητές και άλλα μέλη του Πανεπιστημίου.

Εδώ έρχεται να παίξει τον ύπουλο ρόλο της η αξιολόγηση, θεσμός που ακούγεται δίκαιος αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να επιβραβεύει τα Πανεπιστήμια που εξασφάλισαν έξοδα από ιδιώτες και να τιμωρεί με οικονομικές περικοπές αυτά που δεν κατάφεραν να κάνουν τα σωστά deals με ιδιώτες…Έτσι, μέσω της διαδικασίας της αξιολόγησης, τα “αδύναμα” Πανεπιστήμια θα υποβαθμιστούν περεταίρω ώστε να αφήσουν χώρο για την ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων. Κάτι που το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ, εξ’ ου και η απόπειρα αναθεώρησής του από τη ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Όσο όμως το φοιτητικό κίνημα αντιστέκεται δυναμικά στις προσπάθειές τους αυτές, τόσο εκείνοι θα προσπαθούν να βρουν άλλους δρόμους…

Και ιδού!!! Αναμένεται πλέον η πλήρης αναγνώριση στους αποφοίτους των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών ίσων εργασιακών δικαιωμάτων με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων Πανεπιστημίων (ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία 36/05). Σημειωτέον, η αναγνώριση αυτή είχε σταματήσει τον Γενάρη του 2009 κατόπιν της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Για περαιτέρω ανάλυση πάνω στα ΚΕΣ, βλέπε παρακάτω.

Την ανάγκη του κεφαλαίου για εργαζόμενους εξειδικευμένους, ελαστικούς και ανίκανους για αντίδραση εξυπηρετούν:

Η Διάσπαση του Κοινού και Ενιαίου Πτυχίου

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΧΑΛΑΕΙ??

Το ότι κάθε απόφοιτος έχει το δικό του εξατομικευμένο πτυχίο, δημιουργεί πρόβλημα στην διαπραγμάτευση με τον μελλοντικό του εργοδότη.

1) Πιστωτικές μονάδες: Κάθε φοιτητής, ανάλογα με τα μαθήματα, εργασίες, φροντιστήρια, πρακτικές ασκήσεις και παρακολουθήσεις που έχει στο βιογραφικό του παίρνει και τις ανάλογες πιστωτικές μονάδες. Αυτές θα αναγράφονται στο πτυχίο. Το ότι ένας καλός βαθμός πτυχίου και οι σύνοδες άφθονες πιστωτικές μονάδες σε βοηθούν στο διεκδικείς περισσότερα από τον εργοδότη σου είναι ΜΥΘΟΣ. ΓΙΑΤΙ?? Γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος που θα έχει μισή πιστωτική μονάδα λιγότερη από σένα αλλά θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη την δουλειά, οπότε θα είναι διατεθειμένος να δουλέψει περισσότερο και για μικρότερη αμοιβή. Η ατομική διαπραγμάτευση είναι ντόμινο και μας οδηγεί συνεχώς σε όλο και μικρότερες διεκδικήσεις.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, όταν κάτι διεκδικείται υπό ίσους όρους από όλους τους εργαζόμενους ενός κλάδου μαζικά, τότε πάντα θα επιτυγχάνεται, γιατί κανείς εργοδότης δεν θα έχει κάποια εναλλακτική στην οποία να ανατρέξει.

2) Ειδίκευση στο πτυχίο/Εξειδικευμένες σχολές: Είναι σαφές ότι πολύ περισσότερα επιτυγχάνονται όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν μαζικά παρά σε ομάδες. Πχ Περισσότερα μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν όλοι οι Βιολόγοι πανελληνίως, παρά ένα μεμονωμένο κίνημα μοριακών βιολόγων ή ζωολόγων-βιολόγων ή γενετιστών-βιολόγων. Θέλουμε για αυτό το λόγο να αποφύγουμε πάση θυσία την εξειδίκευση πριν το πτυχίο. Η εξειδίκευση οφείλει να αποκτάται μετά το πτυχίο, με έξοδα του εργοδότη, όπως γίνεται στην ιατρική.

Αυτό το σχετικά νέο τρόπο σκέψης, της εξειδίκευσης πριν από το πτυχίο, έρχονται να εισάγουν τα ΚΕΣ, τα οποία είναι καθαρά υπερεξειδικευμένες σχολές.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η προσπάθεια αναγνώρισής τους αποτελεί τη ναυαρχίδα της επίθεσης στη δημόσια δωρεάν Παιδεία. Τόσο η εξπρές αναγνώρισή τους από την κυβέρνηση της ΝΔ, 4 μέρες πριν τις εκλογές, όσο και οι διακηρύξεις των <<σοσιαλιστών>> του ΠΑΣΟΚ, που μιλάνε για εγκαθίδρυση του επιχειρηματικού Παν/μίου <<με διαφάνεια>> , αποτελούν casus belli για το φοιτητικό κίνημα.

Γιατί τα ΚΕΣ είναι για μας το κόκκινο πανί??

Γιατί εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τους 2 πυλώνες των αλλαγών που έρχονται στην παιδεία. Ταυτόχρονα εξισώνουν την ιδιωτική με την δημόσια παιδεία, και προάγουν την εξειδίκευση πριν το πτυχίο, δεδομένο ότι είναι καθαρά εξειδικευμένες σχολές. Γι αυτό θα αποτελέσουν ένα σημαντικό πλήγμα στη δημόσια παιδεία και τους χαρακτήρες της και το φοιτητικό κίνημα πρέπει να σταθεί απέναντί τους πάση θυσία.

Η Ποινικοποίηση Αγώνων και η Αποδυνάμωση των Διεκδικήσεων

Είναι προφανές ότι προκειμένου να περάσουν όλα τα προαναφερόμενα που λογικό είναι να μας εξοργίζουν, πρέπει να βρουν τρόπο να μας υποτάξουν. Και ιδού!!

1)Πορεία προς κατάργηση Ασύλου: Έγιναν τα πρώτα βήματα με τον Νόμο πλαίσιο και πάλι. Το άσυλο αποδυναμώθηκε και έγινε πιο εύκολη η άρση του.

2)Διάρκεια εξαμήνου αυστηρά 13 εβδομάδες: Εάν χαθούν 2 βδομάδες μαθημάτων (πχ από κατάληψη) , το εξάμηνο χάνεται και οι φοιτητές πρέπει να το επαναλάβουν. Ισχυρότατο πλήγμα στην δυνατότητα των φοιτητικών κινητοποιήσεων!

3)2v: Πλέον φοιτητής που ξεπερνάει σε σχολή διάρκειας 4 ετών, τα 8 χρόνια φοίτησης θα ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ. Αυξάνεται η πίεση στους φοιτητές, μειώνονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες (πχ συνδικαλισμός, προσωπική καλλιέργεια). Επίσης, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο το να παρακολουθεί κανείς κάποια σχολή, δουλεύοντας παράλληλα.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση αποτελούν κύριες αιτίες για τα χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις ιατρών και νοσηλευτών. Αυτό πλήττει όχι μόνο γιατρούς αλλά και ασθενείς που δέχονται ανεπαρκή περίθαλψη. Πρόκειται για στοχευμένη πολιτική που απαξιώνει τη δημόσια υγεία στρώνοντας τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη οι γιατροί, με δυναμικές κινητοποιήσεις, πέτυχαν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που προέβλεπε αυξήσεις, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσής της μετά από 1 χρόνο.

Παρόλα αυτά, κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους αγνοώντας την σύμβαση και εξοργίζοντας φοιτητές και εργαζομένους.

Το συλλογικό κίνημα των αγώνων όμως κατάφερε να υλοποιηθούν εν μέρη οι οικονομικές αλλαγές με αύξηση (220€) στον τακτικό μισθό και το ρεπό μετά από μέρα εφημερίας, πράγμα πολύ σημαντικό που δεν εφαρμόζεται παντού λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρόλα αυτά οι απολαβές για τις εφημερίες δεν αυξήθηκαν, αντίθετα η πληρωμή τους καθυστερεί ως και 6 μήνες!

Μία ακόμα επίθεση-πρόκληση στις εργασιακές σχέσεις αποτελεί η απόπειρα νομιμοποίησης της άμισθης ειδικότητας και άρα της απλήρωτης εργασίας. Η νομιμοποίηση αυτή πήγε να γίνει τελείως έμμεσα με άσχετο νόμο ο οποίος περιείχε διάταξη για την απλήρωτη ειδικότητα. Ο Σ.Φ. Ιατρικής Αθηνών σε συνεργασία με τους γιατρούς απέτρεψαν την εφαρμογή του νόμου αυτού και αν και υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση απόσυρσή του χωρίς αυτό να έχει γίνει πράξη!

Οδυνηρή πραγματικότητα αποτελούν οι αναμονές για την έναρξη ειδικότητας. Μόνη λύση οι άμεσες προσλήψεις ειδικευόμενων. Με προσλήψεις ιατρών δε θα μειωθούν μόνο οι αναμονές για τις ειδικότητες άλλα και τα ωράρια των ιατρών.

Η λύση που προτείνεται εδώ χρόνια από τις κυβερνήσεις όμως για τις αναμονές είναι οι εξετάσεις για ειδικότητα. Το θέμα πρωτοσυζητήθηκε το 1992 και επάνελθε το 1997-98, το 2000 και το 2004. Και τις τέσσερις φορές (το 2004 με πρωτοστάτη τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανδρούπολης) απετράπη η έγκριση των εξετάσεων και συνεπώς η απαξίωση του πτυχίου μας και η εμπέδωση της ατομικής ευθύνης στους αποτυγχάνοντες. Εξετάσεις για ειδικότητα σημαίνουν νομιμοποίηση των μεγάλων αναμονών και διάσπαση της ενιαίας μορφής του πτυχίου μας. Με τις εξετάσεις προσπαθούν να ελέγξουν την εισροή ιατρών για ειδικότητα ωθώντας το σύστημα στα άκρα.

Οι εξετάσεις δεν αποτελούν λύση. Οι αναμονές μπορούν και πρέπει να μηδενιστούν άμεσα με την υιοθέτηση επιτέλους του αιτήματος των σχημάτων ΕΑΑΚ για άμεση αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής για ειδικότητα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ!

Για τα θέματα της Παιδείας διεκδικούμε:

· Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους.

· Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με πλήρη εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα.

· Άμεση απόσυρση του νόμου-πλαισίου, ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

· Κάτω τα χέρια από το άσυλο-καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας

· Καμία αξιολόγηση-κανένας φοιτητής στην εσωτερική αξιολόγηση

· Άμεση απόσυρση των νόμων για Έρευνα, Μεταπτυχιακά, ΙΔΒΕ

· Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

· Δημόσια δωρεάν σίτιση, στέγαση για όλους, ανέγερση νέων εστιών, έξω οι ιδιώτες

· Δωρεάν συγγράμματα για όλα τα μαθήματα χωρίς αριθμητικό πλαφόν

· Δωρεάν διανομή φωτοτυπιών σε γραπτή και ηλεκτρονική μορφή, καθώς και κάθε άλλης απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (π.χ. στηθοσκόπια)

· Άμεση πρόσληψη μελών ΔΕΠ και βοηθητικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

· Όχι στην εξατομίκευση των πτυχίων, όχι στις πιστωτικές μονάδες

· Έξω οι εταιρίες από τις σχολές, όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

· Όχι στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια

· Κατάργηση των ΚΕΣ, ΙΕΚ και εν γένει της πολυδιάσπασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

· Κατάργηση της βάσης του 10, ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια-ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ

· Καμία συμμετοχή στους στημένους διαλόγους τους

Για τα θέματα υγείας και την εργασιακή μας προοπτική διεκδικούμε:

· Απόσυρση της ρύθμισης για την άμισθη ειδικότητα.

· Κατάρτιση υγειονομικού χάρτη.

· Όχι στις εξετάσεις για ειδικότητα.

· Υλοποίηση του νόμου και άμεση πρόσληψη των 2000 ιατρών.

Προτείνουμε για την υλοποίηση των παραπάνω:

· Ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών του φοιτητικού συλλόγου με τους απολυμένους του ΟΤΤΟ και στήριξη των κινητοποιήσεών τους.

· Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου στην επόμενη γενική συνέλευση τμήματος με αιτήματα να παγώσουν η διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς και οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής της αναδιάρθρωσης.

· Νέα γενική συνέλευση του συλλόγου στις 11/11.

· Κινητοποίηση στη φοιτητική λέσχη-Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές.

· Μαζική παράσταση στην επόμενη σύγκλητο του ΔΠΘ

Αριστερή Έκφραση Ριζοσπαστική Ανεξάρτητη Συσπείρωση - ΑΕΡΑΣ

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση - ΕΑΑΚ

ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ