Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Τους τελευταίους μήνες και μετά την εγκληματική κυβερνητική επιλογή να τεθεί η χώρα σε δημοσιονομική επιτήρηση από την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ., παρακολουθούμε με ρυθμούς, ραγδαίους, την κατεδάφιση του Ε.Σ.Υ. και μαζί, των τελευταίων υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους. Πιο συγκεκριμένα, τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, όπου υπήρχαν 4500 ελλείψεις σε ιατρικό και 20000 σε νοσηλευτικό προσωπικό, επιβαρύνονται από τις μαζικές συντάξεις λόγω του νέου ασφαλιστικού. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος ‹‹σταθερότητας›› έχει αποφασιστεί η μείωση των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων κατά 2/3, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε στοιχειώδη αναλώσιμα υλικά σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στις τελευταίες εξαγγελίες της η Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα του επικείμενου σχεδίου νόμου, για να ‹‹διορθωθεί›› η όλη κατάσταση με τη δημόσια υγεία. Κάποια από αυτά αφορούν:

· Την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια: επαναφέροντας τα απογευματινά ιατρεία του νόμου Παπαδοπούλου, χωρίς όμως να προσλαμβάνεται επιπλέον προσωπικό- που θα εργάζεται με ίσους όρους με το μόνιμο- και με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση εσόδων από την τσέπη των ασθενών, καθώς, εκτός από την όποια συμμετοχή των ταμείων ο ασθενής θα είναι αναγκασμένος να πληρώσει ένα ποσό από την τσέπη του. Η ολοήμερη λειτουργία θα υποστηριχτεί από επικουρικό προσωπικό και εθελοντές ‹‹εργαζόμενους››.

· Το επικουρικό προσωπικό: γενικεύεται και ενισχύεται ο θεσμός του επικουρικού ιατρού και επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων των νοσοκομείων (νοσηλευτές, τεχνικοί, παρασκευαστές κλπ.). Επικουρικό προσωπικό σημαίνει ότι προσλαμβάνεσαι για 3 μήνες μέχρι 1 χρόνο το πολύ και μετά ξανά σε αναζήτηση δουλειάς. Σαφές καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, δηλαδή.

· Τους εθελοντές: οι οποίοι θα δουλεύουν στα νοσοκομεία δίχως χρηματική αμοιβή, αλλά θα επιβραβεύονται με πιστωτικές μονάδες, οι οποίες αυξάνουν τα ‹‹προσόντα›› των υποψηφίων μίας μόνιμης θέσης και τον ανταγωνισμό μεταξύ συναδέλφων γι' αυτή. Γεγονός που αναγκάζει τους υποψηφίους να τρέχουν από συνέδριο σε συνέδριο και να διεκδικούν ο,τιδήποτε μπορεί, σύμφωνα με την νομοθεσία, να τους χαρίσει επιπλέον πόντους.

· Την απεμπλοκή της κρατικής χρηματοδότησης από την υγεία: με την νομιμοποίηση της συνεργασίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ιδιωτικών ασφαλιστικών υγείας, ώστε να αυτοχρηματοδοτούνται (σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού). Αναλυτικότερα, τα νοσοκομειακά ιδρύματα είναι αναγκασμένα να βγάζουν κέρδος προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε υλικά, να πληρώσουν τις εφημερίες και τις υπερωρίες του προσωπικού. Θα υπογράφονται συμβάσεις παραχώρησης κρεβατιών από τις κλινικές και τα τμήματα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές υγείας με ειδικές χρεώσεις και παραχωρήσεις. Αντί για δημόσια και δωρεάν υγεία που δικαιούμαστε, θα μας παρέχονται υπηρεσίες υγείας ανάλογα με την οικονομική μας δυνατότητα, εφόσον τα νοσοκομεία θα δίνουν προτεραιότητα και ποιότητα στην περίθαλψη στους ασθενείς των ιδιωτικών ασφαλιστικών ή των ανωτέρων ασφαλιστικών ταμείων (αφού θα πληρώνουν καλά!!), οι οποίοι θα εξασφαλίζουν άλλωστε τους οικονομικούς πόρους για την ύπαρξη και λειτουργία των νοσοκομείων.

· Την αλλαγή του τρόπου αμοιβής των εφημεριών των γιατρών του Ε.Σ.Υ.: θα καταβάλλεται επίδομα αντίστοιχο με συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών, ώστε αν κάποιος πραγματοποιεί μικρότερο αριθμό εφημεριών να χρειάζεται έγκριση από τον διοικητή για να λάβει το συνολικό ποσό, ενώ αν πραγματοποιεί περισσότερες να πληρώνεται από τα έσοδα του νοσοκομείου, εφόσον αυτά είναι αρκετά φυσικά! Κατά συνέπεια παρακάμπτεται η συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε πέρυσι για προσλήψεις προσωπικού, μειώσεις ωραρίων κα, πράγμα που αποδεικνύει ότι μπροστά στην εκπλήρωση του συμφώνου σταθερότητας και του μνημονίου με την τρόικα Ε.Ε-Δ.Ν.Τ., οι δίκαιες, και κατά τη γνώμη μας απαραίτητες για το Ε.Σ.Υ., μεταρρυθμίσεις που πάλεψαν και κέρδισαν οι γιατροί πριν 2 χρόνια εξανεμίζονται…

· Την υπαγωγή των νοσοκομείων στους δήμους του Καλλικράτη: η οποία προβλέπει τη συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων, κλινικών, Κέντρων Υγείας, νοσοκομείων, ιδρυμάτων πρόνοιας, δηλαδή δομών κοινωνικής προστασίας, στο πλαίσιο ενός πιο οικονομικού τρόπου λειτουργίας.

Δεν θα επιτρέψουμε την επιβάρυνση του πολίτη για να εξασφαλίσει την περίθαλψη που δικαιούται και τη διακύβευση του μέλλοντος των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας. Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζομένους σε ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΩΝ για:

· να απαιτήσουμε ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

· να απαιτήσουμε ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

· να πούμε ΟΧΙ στην Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

· να πούμε ΟΧΙ στα νέα ΜΕΤΡΑ

· να πούμε ΟΧΙ στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

· να πούμε ΟΧΙ στην ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του Ε.Σ.Υ.