Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Όταν το άδικο γίνεται νόμιμο. . . η εξέγερση γίνεται καθήκον για τον καθένα μας!



Ακόμη κι αν δεν ασχολείται κάποιος με την πολιτική, αρκεί ένα απλό ζάπινγκ στην τηλεόραση και σίγουρα έχει πετύχει περιχαρείς opinion makers της εποχής μας (βλ.Πρετεντέρη και πάσης φύσεως σαρδανάπαλο) να πλέκουν το εγκώμιο των αλλαγών που επιτέλους θα φέρουν την ανάπτυξη και τον εξευρωπαϊσμό των ελληνικών πανεπιστημίων.
Για να εξευρωπαϊστούμε λοιπόν, πρέπει τα ελληνικά πανεπιστήμια να "απογαλακτισθούν" επιτέλους από την κρατική χρηματοδότηση. Εξάλλου είναι τόσοι οι φιλότιμοι επιχειρηματίες που θα ήθελαν να υιοθετήσουν ένα ορφανό πανεπιστήμιο.
Μιλώντας κυριολεκτικά αυτό σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο από την κοινωνία περνάει στον έλεγχο και τις προσταγές των ευεργετών του που ούτε φιλότιμοι, ούτε φιλόπτωχοι είναι. Κάθε επιχειρηματίας, όμιλος ή πάσης φύσεως επενδυτής θα επεδίωκε να επωφεληθεί από την έρευνα και την εργασία μέσα στα πανεπιστήμια (βλ. έρευνα του ΕΜΠ που ανέδειξε τα πετρέλαια Βαρδινογιάννη). Έτσι, μέσα από τον έλεγχο των σπουδών μας, το κεφάλαιο της χώρας θα δημιουργήσει τους αυριανούς εργαζόμενους που το βολεύουν.
Σ' αυτό βέβαια βοηθούν άλλα τόσα νομοθετήματα που εντατικοποιούν τις σπουδές μας. Όπως το ανώτατο όριο σπουδών σε συνδυασμό με την εισαγωγή μαθημάτων αλυσίδες και προαπαιτούμενων για την συνέχιση ή επανάληψη του εξαμήνου (ή έτους), την εισαγωγή απουσιών και την κατάργηση της έννοιας ακαδημαϊκών διαλέξεων καθώς και την μείωση των εξεταστικών.
Και άντε πες τα καταπίνεις όλα αυτά, επιταχύνεις και παίρνεις το πτυχίο. Λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω αλλά η κούρσα δε σταματάει εδώ.
Το ευρωπαϊκό μοντέλο σπουδών που τόσο θέλουμε να ακολουθήσουμε καταργεί το πτυχίο ως μοναδική προϋπόθεση για την επαγγελματική αποκατάσταση. Τη θέση του παίρνει ένας "φάκελος προσόντων" που ο καθένας μόνος του θα φροντίζει να το φουσκώνει με ξένες γλώσσες, σεμινάρια, πληροφορική κτλ.
Προφανώς τα παραπάνω αναφέρονται σε ανθρώπους που έχουν την οικονομική άνεση.
Κι άντε πες κουτσά στραβά τα φέρνεις βόλτα. Η κούρσα πάλι δε σταματάει εδώ. Η δια βίου εκπαίδευση του υπουργείου επιβάλλει να επανακαταρτίζεσαι συνεχώς για να μπορείς να διεκδικήσεις ή να κρατήσεις μία θέση εργασίας. Έτσι οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι θα επιδίδονται σε έναν αέναο ανταγωνισμό μετά από τον οποίο καθένας μόνος του θα διαπραγματεύεται τους όρους εργασίας του απέναντι στον εργοδότη.
Επειδή όμως ούτε θα τα καταπιείς ούτε κουτσά στραβά θα τα φέρεις βόλτα και ξέρουν πως τέτοιες αλλαγές δεν περνούν χωρίς αντιδράσεις, η κυβέρνηση φρόντισε σχεδόν κρυφά μες στο κατακαλόκαιρο να ενισχύσει τον πιο κατασταλτικό της νόμο. Ο λόγος για τον τρομονόμο σύμφωνα με τον οποίο τώρα πια ένας απλός διαδηλωτής μπορεί να κατηγορηθεί ως τρομοκράτης, ποινικοποιώντας ξεδιάντροπα τους αγώνες φοιτητών κι εργαζομένων. Ήδη οι σχολές ανά την Ελλάδα ξεκίνησαν κύκλο συνελεύσεων και κινητοποιήσεων.
Το μέλλον που μας ετοιμάζουν δε μας χωρά πουθενά!
Αγώνας μέχρι τη νίκη με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις
Όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις
ΕΝΤΡΟΠΙΑ-ΕΑΑΚ