Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ενωτική πρόταση πάλης του σχήματος Εντροπία ΕΑΑΚ για τη Γενικη Συνέλευση του ΜΒ&Γ Πέμπτη 20-10-2011
Εδώ και δύο χρόνια βιώνουμε ένα καθεστώς λιτότητας και φτώχειας χωρίς προηγούμενο, βλέπουμε την καθημερινότητα μας να αλλάζει δραματικά και κάθε μέρα να παίρνονται μέτρα από τους πάνω που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Η απάντηση σε όλα φαίνεται να είναι μια : Η κρίση. Κανείς όμως δεν φαίνεται να κατανοεί πλήρως αυτό το σοκ που βιώνουν οι κοινωνίες μας. Απλά κοιτάμε αποσβολωμένοι τα δελτία ειδήσεων όπου τεχνοκράτες όλων των ειδών πιπιλάν οικονομικούς όρους και ορολογίες που κανείς δεν καταλαβαίνει. Μας έχουν σύρει σε μια κούρσα αποπληρωμής χρεών αρπάζοντας από τα χέρια μας όλο τον εθνικό πλούτο. Εκείνο όμως που δεν μας λεν είναι ότι η κρίση αυτή έχει μεγάλη ιστορία και ότι το σύστημα αυτό γέννησε και θα γεννάει κρίσεις που στηρίζονται στον παραλογισμό και τις αντιφάσεις του. Φροντίζουν ,λοιπόν να σπρώξουν κάθε φορά όλο το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων και να συμπιέσουν την εργατική τάξη στα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας. Χρησιμοποιούν την κρίση «ως ευκαιρία» για να ξαναχτίσουν την κοινωνία του μεσαίωνα και να παραδώσουν την μισθωτή εργασία φτηνό εργαλείο στην ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη και άλλα κέρδη. Επιβάλλουν μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων που στην ουσία ξεπουλά τις εθνικές πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μειώνουν μισθούς και συντάξεις, κόβουν επιδόματα, κατακρεουργούν τα συλλογικά δικαιώματα καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις. Αφαιμάζουν μια κοινωνία από τον πλούτο που η ίδια παράγει και τον στέλνουν στις τσέπες των λίγων για να τον επιστρέψουν με τη μορφή επενδύσεων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού ευτέλισε την ποιότητα ζωής των εργαζομένων οδηγώντας τους στη φτώχεια, στην ανασφάλεια και στην ανεργία, έρχεται να ισοπεδώσει την Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, χτίζοντας πάνω στα ερείπιά της μια εταιρεία απόλυτα ελεγχόμενη τόσο από την ίδια την κυβέρνηση, ως γνήσιο εκφραστή της αγοράς, όσο και από την αγορά καθαυτή, με ένα ιδιαίτερα αυταρχικό τρόπο. Όλοι μας λένε πως είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη αφού το μέλλον για εμάς διαγράφεται εξ αρχής δυσοίωνο με το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης και τα 501 ευρώ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία, τις απολύσεις, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μας καθιστούν έρμαια στις αυθαιρεσίες του κάθε εργοδότη και η ανασφάλιστη εργασία πλέον γίνεται κανόνας
Κατεδάφιση του δημοσίου πανεπιστημίου
Επιστέγασμα της επίθεσης στη νεολαία είναι ο νόμος έκτρωμα του ΠΑΣΟΚ που διαλύει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν στρατιές ευέλικτων, χωρίς συλλογική κατοχύρωση, περιπλανώμενων εργαζομένων ή ανέργων που αντί για σπουδές σε πανεπιστήμιο που να προάγει την κριτική και επιστημονική σκέψη θα παίρνει θραύσματα δεξιοτήτων ίσα-ίσα για την ικανοποίηση των πρόσκαιρων αναγκών της εργοδοσίας και των αγορών. Στόχος τους είναι και η κοινωνική απομόρφωση της νεολαίας που θα μπαίνει σε εκπαιδευτήρια-μη πανεπιστήμια με το σταγονόμετρο, θα πληρώνει δίδακτρα και θα διαγράφεται.
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, οδηγεί: στην πλήρη απαξίωση των ενιαίων και αδιάσπαστων σπουδών και των πτυχίων, την αντικατάσταση τους από 2 κύκλους σπουδών (όπου στον δεύτερο θα συνεχίζει ένα πολύ μικρό μέρος του πρώτου) διασπώντας τις σημερινές σε 3+2 ή 3+1 χρόνια ακολουθώντας πιστά την συνθήκη της Μπολόνια και τις επιταγές της ΕΕ. Στην εγκαθίδρυση «ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών»-χυλών αφού καταργούν τα τμήματα ανά επιστημονικό πεδίο που ξέραμε και ενταφιάζουν το ενιαίο γνωστικό αντικείμενό τους. Σε ένα ψευδοπτυχίο-ατομικό φάκελο προσόντων του πρώτου κύκλου σπουδών που κατά κανόνα θα οδηγεί στην ανεργία.
Η διάσπαση του προγράμματος σπουδών, η διαμόρφωση ενός αριθμού συστήματος επιμέρους μονάδων, δημιουργεί ένα πρόγραμμα τεμαχισμένο σε μικρά πακέτα που εμπορευματοποιούνται ευκολότερα. Σε κάθε πιστωτική μονάδα δεν
αντιστοιχούν μόνο βαθμοί σπουδών, αλλά επίσης μια κάρτα τιμών. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να συμπληρώνουν την ελλειμματική τους μόρφωση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους (βλ. Ινστιτούτα δια βίου κατάρτισης), με γνώμονα τις κυμαινόμενες ανάγκες των εργοδοτών, αγοράζοντας πακέτα μαθημάτων. Με αυτό τον τρόπο μπάινουν σε ένα συνεχές σπιράλ διεκδίκησης των πιστωτικών μονάδων, έτσι όπως θα μεταφράζονται τα πτυχία από δω και στο εξής.
Όσο για τη χρηματοδότηση, δεν είναι πλέον δεδομένη, αλλά εξαρτάται από την αξιολόγηση. Βέβαια η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση εύηχες έννοιες όπως “δείκτες ποιότητας” αλλά και κάποιες πιο ξεκάθαρες όπως “επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο”. Δίνεται έτσι κι αλλιώς το δικαίωμα στο υπουργείο να διακόψει τελείως την χρηματοδότηση σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης, δηλαδή μη προσαρμογής των ιδρυμάτων στις επιταγές του. Εννοείται ότι για τις δύσκολες στιγμές, όπως η κρίση, υπάρχει και το ιδιωτικό κεφάλαιο που μπορεί άφοβα να επενδύσει αφού θεσπίζονται επώνυμες καθηγητικές έδρες μέσω χορηγιών. Με άλλα λόγια το πανεπιστήμιο εξαρτάται πιο άμεσα από ποτέ τόσο από τις ανάγκες/ορέξεις της αγοράς όσο και από τους εκάστοτε εκβιασμούς του κάθε υπουργού-κυβέρνησης.
Όσον αφορά τους πόρους γενικά του πανεπιστημίου αλλά και τις φοιτητικές παροχές, σίτιση, στέγαση, κλπ, θα τους διαχειρίζεται ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου – δηλαδή εταιρεία και μάλιστα στα πρότυπα Α.Ε. – που θα ιδρύσει το πανεπιστήμιο. Οι φοιτητικές παροχές συνδέονται κι αυτές άμεσα με την αξιολόγηση του κάθε φοιτητή. Έτσι κι αλλιώς είπαμε υπάρχουν και τα δάνεια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και όλον αυτό τον κοινωνικό αναβρασμό η διατήρηση του ασύλου μοιάζει επικίνδυνη και αποτελεί εμπόδιο στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που χτίζει αυτός ο νόμος, γι’αυτό φυσικά και καταργείται. Για μας όμως, το άσυλο είναι ένα κεκτημένο αγώνων και όχι απλώς μια περιοχή που απαγορεύει ο νόμος την είσοδο των μπάτσων. Είναι εκεί όπου οι ιδέες μας παίρνουν σάρκα και οστά και που κανενός είδους καταστολή δεν μπορεί να υπάρξει έτσι όπως το βιώνουμε σε κινηματικές περιόδους. Η ποινικοποίηση των αγώνων είναι στην ουσία η κατάργηση κάθε τρόπου να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα και τα δικαιώματα μας, είναι μια αναγκαία κίνηση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου προκειμένου να μπορέσει να αποκρούσει και να αντιμετωπίσει τις μαζικές αντιδράσεις των εργαζομένων, φοιτητών και ολόκληρης της νεολαίας ενάντια στα μέτρα-τέρατα που θέλει να περάσει.
Ο νέος νόμος συνεχίζει στα βήματα του προηγούμενου, δημιουργώντας το πανεπιστήμιο «πρότυπο» στις αρχές αυτών των ευρωπαϊκών (άμα θες πανεπιστήμιο, πλήρωνε!) .Ένα καθαρά ταξικό πανεπιστήμιο που είναι υποχείριο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και ξεφεύγει πλέον από την εποπτεία του κράτους για να ικανοποιήσει αυτόνομα τις ανάγκες των εταιριών που θα το χρηματοδοτούν. Υποχείρια των επιχειρήσεων γίνονται παράλληλα και οι φοιτητές όπου έμμεσα θα εργάζονται, με την όποια έρευνά τους και οποιαδήποτε άλλη παραγωγή έργου, γι’ αυτές και μάλιστα χωρίς το οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα.
Οι τομές που δημιουργεί ο νέος νόμος, ξεπερνούν ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο στο οποίο ο καθένας από μας θα τρέχει και δε θα φτάνει ώστε να ανταπεξέλθει στην αξιολόγηση, μήπως κι εξασφαλίσει κάποιες δωρεάν παροχές. Όποιος δεν τα καταφέρει στην κούρσα του ανταγωνισμού θα πρέπει να πληρώσει, κι εφόσον δεν έχει τη δυνατότητα, θα καταφεύγει σε δάνεια ή θα δουλεύει για το πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο τα πάντα θα λειτουργούν με βάση τους κανόνες της αγοράς, θα διοικείται από ένα συμβούλιο – manager, δεν θα υπάρχουν δωρεάν συγγράμματα, θα υπάρχουν δίδακτρα, ενώ εταιρίες θα μπορούν να ιδρύουν καθηγητικές έδρες. Θα υπάρχουν πτυχία 2, 3, 4 ή 5 χρόνων τα οποία βέβαια θα αντιστοιχούν σε αντίστοιχες βαθμίδες στο εθνικό πλαίσιο προσόντων που θα αντανακλώνται και στη θέση στην παραγωγή .Για όποιον έχει στο μυαλό του να διεκδικήσει οτιδήποτε, ο νόμος είναι ξεκάθαρος: το άσυλο καταργείται, υπάρχουν πειθαρχικά συμβούλια για όσους παρακωλύουν διαδικασίες, αν χαθούν 2 βδομάδες μαθημάτων χάνεται το εξάμηνο ώστε να εξαλειφθεί κι η όποια δυνατότητα καταλήψεων-κινητοποιήσεων. Γίνεται πιο ξεκάθαρο παρά ποτέ πως σκοπός αυτού του πανεπιστήμιου, είναι η δημιουργία ενός φοιτητή – και αυριανού εργαζομένου – εντατικοποιημένου, πειθαρχημένου, και ελαστικού
Δεν συναινούμε. Δεν υποχωρούμε. Δεν τρομοκρατούμαστε. Θα νικήσουμε!!!
Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της. Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος στον τόπο μας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια ας τολμήσουμε συνεχίσουμε. Δίπλα μας στέκουν όσοι αγωνίστηκαν το ’79 ενάντια στο ν.815 και κατάφεραν να τον οδηγήσουν στην απόσυρση. Όσοι το ’90-’91 αγωνίστηκαν απέναντι στον Κοντογιαννόπουλο και τον οδήγησαν στην παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Παιδείας. Όσοι το ’98 εξασφάλισαν την αποτυχία της μεταρρύθμισης Αρσένη. Αλλά και όλοι εμείς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε αγωνιστεί ενάντια νόμο Γιαννάκου και έχουμε ανατρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16, χρωστάμε στους εαυτούς μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Αγωνιζόμαστε γιατί είναι αδιανόητο σ’ αυτή την εποχή των τεράστιων δυνατοτήτων, της ανάπτυξης των παραγωγικών μέσων και της συσσώρευσης ενός απίστευτου πλούτου στα χέρια λίγων κι εκλεκτών, να μην μπορούμε να ζούμε όλοι αξιοπρεπώς, να ζούμε μες τη μιζέρια, να υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που δεν έχουν στέγη και τροφή, που ψάχνουν καθημερινά τα σκουπίδια ή περιμένουν ώρες στις ουρές των συσσιτίων για ένα πιάτο φαί. Τώρα είναι η ώρα να προτάξουμε τις ανάγκες μας και να διαμορφώσουμε την κοινωνία σύμφωνα με αυτές.



Απαιτούμε
• Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος της Διαμαντοπούλου. Καμία εφαρμογή του
• Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.
• Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Οχι στην υπερεξειδίκευση και στη διάσπαση των πτυχίων
• Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών
• Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και μεταφορές
• Λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους-μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
• Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
Προτείνουμε
• 3μερη κατάληψη της σχολής μέχρι την Τρίτη 25/10/2011
• Μετατροπή της σχολής σε κέντρο αγώνα. Συμμετέχουμε οι ίδιοι ενεργά στην κατάληψη, διαμορφώνοντας το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.
• Συγκρότηση ανοιχτής προς όλους συντονιστικής επιτροπής κατάληψης μετά το συλλαλητήριο
• Συμμετοχή του συλλόγου σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύνοδο των πρυτάνεων στην Κομοτηνή στις 21/10/2011 με αίτημα να πάρουν καταδικαστική απόφαση για το νόμο πλαίσιο και να μην προχωρήσει η εφαρμογή του
• Παράσταση διαμαρτυρίας και στην επόμενη μέρα της Συνόδου Πρυτάνεων το Σάββατο 22/10/2011
• Συμμετοχή του Συλλόγου στο συλλαλητήριο για την Πανεργατική Απεργία σήμερα το απόγευμα στις 6.30 μμ στο εργατικό κέντρο
• Κάλεσμα για κοινή δράση και κοινές πρωτοβουλίες σε όλους τους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης με περιεχόμενο αντίστοιχο με αυτό του πλασίου
• Νέα γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου την Τρίτη 25/10/2011
ΕΑΑΚ ΕΝΤΡΟΠΙΑ