Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;

  Η Γ. Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο κάθε φοιτητικού συλλόγου. Εκεί συναντιούνται οι διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις και αγωνίες των πολιτικών δυνάμεων του συλλόγου αλλά και των ανεξάρτητων φοιτητών. Μόνο μέσα στη συνέλευση ξεδιπλώνονται τα πολιτικά σχέδια όλων παρατάξεων σε σχέση με την φοιτητική καθημερινότητα, τα εκπαιδευτικά νομοσχέδια και τα κοινωνικά ζητήματα μέσω της ανάλυσης, του σχεδιασμού και της πρότασης, που αυτές καταθέτουν. Με όπλο τη δημοκρατία και τον ουσιαστικό διάλογο διαπλέκονται μεταξύ τους και εντέλει μέσω της ψηφοφορίας, το πλαίσιο που πλειοψηφεί αποτελεί την πολιτική τοποθέτηση και απόφαση του συλλόγου. Η μοναδικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων να συγκροτούνται σε συλλόγους, όπου κάθε φοιτητής παρεμβαίνει, τοποθετείται και αποφασίζει συλλογικά, χαρίζει την πρωτοτυπία στην ελληνική νεολαία να πολιτικοποιείται, να διεκδικεί και να νικά.

Ακριβώς αυτή η αμεσοδημοκρατία και η απουσία χαρακτηριστικών που έχουν τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων( κεκλεισμένων των θυρών, μόνο παρατάξεις, ένα θέμα τη φορά) καθιστούν τη Γ. Συνέλευση το μοναδικό όπλο των φοιτητών. Κάθε φοιτητής έρχεται αντιμέτωπος με ζητήματα που δυσχεραίνουν τους όρους φοίτησης του, με νομοσχέδια που τροποποιούν το πτυχίο του, με επιθέσεις που πλήττουν την εργασιακή του προοπτική. Προφανώς ο ατομικός δρόμος είναι ατελέσφορος. Στη συνέλευση ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα το σύνολο των φοιτητών που πλήττονται τα συμφέροντα τους να συζητούν επί πραγματικής βάσης τα ζητήματα αυτά και να λαμβάνουν αποφάσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τους και διεκδικούν τις ανάγκες τους τόσο ως φοιτητές όσο και ως μελλοντικοί εργαζόμενοι. Με αποφάσεις που έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και διεκδικητικό ρόλο απέναντι στους καθηγητές και τα υπουργεία. Με λίγα λόγια απέναντι στην ατομική διαπραγμάτευση, η οποία δεν μπορεί να εξασφαλίσει καμία νίκη ούτε ατομικά αλλά ούτε για τους υπόλοιπους φοιτητές, προτάσσονται οι αποφάσεις του συλλόγου μέσω της Γ.Σ., που ως αποφάσεις μαζικού συλλογικού φορέα, είναι οι μόνες που μπορούν να επιφέρουν νίκες για το σύνολο των φοιτητών.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΡΑ;

Η πραγματική ερώτηση είναι αν όχι τώρα, πότε; Αν πέρσι αντιληφθήκαμε ότι με τα προαπαιτούμενα δε θα μπορούμε να τελειώσουμε τις σπουδές μα, τώρα πρέπει να σκεφτούμε τι πραγματικά θα είναι ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα περάσουν οι οργανισμοί. Το πανεπιστήμιο στο οποίο:
-η εντατικοποίηση και η λογική του ατομικού δρόμου θα είναι οι μόνες βιώσιμες. Η πολιτικοποίηση, οι συνελεύσεις, η συλλογική διεκδίκηση και οι αγωνιστικές αποφάσεις θα σημαίνουν αυτόματα διαγραφή, καθώς θα υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία που θα μπορεί κανονικά και με το νόμο να περνάει απο πειθαρχικά και να διαγράφει οποιονδήποτε φοιτητή σηκώνει κεφάλι. Ο συμβιβασμός και η υποταγή σε όποιον βούρδουλα μας φέρνουν θα είναι μονόδρομος. Ούτε λόγος για ελεύθερο χρόνο, για πνευματική ανάπτυξη, για ενασχόληση με οτιδήποτε άλλο εκτός του αντικειμένου.
-οι ταξικοί φραγμοί είναι πλέον ΝΟΜΟΣ. Φοιτητής που δουλεύει δεν έχει καμία ελπίδα να τελειώσει τις σπουδές του, πόσο μάλλον όταν φτάσουμε στην πλήρη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου που εκτός από διαγραφές μετα τα ν+2 θα προστεθούν στον κατάλογο προαπαιτούμενα, αλυσίδες, περιορισμένος αριθμός φορών που μπορεί να δοθεί ένα μάθημα, δίδακτρα μετά τα ν έτη! Οποιοσδήποτε δεν μπορεί να συντηρείται μόνο με τα λεφτά των γονιών του θα πετιέται έξω απ΄τα αμφιθέτρα.
-η φοίτηση δεν έχει καμία σχέση με μόρφωση και παιδεία αλλά είναι μια μαθητεία για να βγεις εμπειροτέχνης εργολάβος! Κατάργηση οποιασδήποτε μορφής συνολικής εποπτείας πάνω στο αντικείμενο, εξειδίκευση απ'τα πρώτα χρόνια των σπουδών, προσθήκη στο πρόγραμμα σπουδών εξειδικευμένων μαθημάτων και αφαίρεση των γενικών που χαρίζουν πανοραμική γνώση. Ένα διαρκές κηνύγι πιστωτικών μονάδων σε επί πληρωμή συνέδρια και σεμινάρια έτσι ώστε οι λίγοι που θα καταφέρουν εν τέλει να βγουν με την ψυχή στο στόμα απ' τη σχολή να έχουν στο χέρι ένα πτυχίο διαφορετικό ο καθένας, ανάλογα με το budget του, χωρίς καμία ελπίδα ενιαίας διεκδίκησης με τους υπόλοιπους σαν εργαζόμενοι πλέον.



Στα ατομικά διλλήματα, ας δώσουμε συλλογικές απαντήσεις

           ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ                                                                       ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 17/10


ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ στις
        ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ



Α.Ε.Ρ.Α.Σ - Ε.Α.Α.Κ